Svijet     | 21.04.2021. 15:07 |

Kina vakcinisala 200 miliona svojih građana ili oko 14 posto stanovništva

FENA Internet

PEKING, 21. aprila (FENA) - Kineski zdravstveni zvaničnik saopćio je u srijedu da je oko 200 miliona građana, ili 14,29 posto ukupnog stanovništva, vakcinisano protiv COVID-19 do sada.

Naglasak u vakcinaciji je bio na zdravstvenim radnicima s prve linije fronta u borbi protiv epidemije, univerzitetskim studentima i ljudima koji žive u graničnim regijama. Kina je intenzivirala napore vakcinacije nakon sporog početka, djelimično izazvanog skoro potpunom eliminacijom unutrašnje transmisije virusa.

Samo dva lokalna slučaja zaraze potvrđena su danas, oba u gradu Ruiliju, koji se graniči s Mijanmarom. Kina je odobrila pet vakcina domaće proizvodnje i izvezla je milione doza, iako neki naučnici smatraju da kineske vakcine pružaju manju zaštitu od onih koje su proizvele farmaceutske firme Pfizer, Moderna i AstraZeneca.

Kineske vakcine imaju stopu efikasnosti od 50,7 do 79,3 posto, na osnovu podataka kompanija, manje nego međunarodni konkurenti, ali su ipak još djelotvorene, prenosi Associated Press.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu