Stranačke aktivnosti     | 21.04.2021. 15:03 |

Saopćenje za javnost Stranke demokratske akcije

FENA Saopćenje

SDA: Pozivamo PIC da uvede sankcije Dodiku zbog secesionističkih prijetnji

 

Stranka demokratske akcije poziva zemlje članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) da, u skladu sa svojim mandatom, uvedu sankcije predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku, zbog secesionističkih prijetnji kojim ugrožava Dejtonski mirovni sporazum.

 

Milorad Dodik već duži vremenski period djeluje direktno protiv stabilnosti i mira u Bosni i Hercegovini i usporava i blokira reformske procese.

 

Njegove stalno ponavljane izjave, kojima prijeti secesijom RS i rušenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, praćene blokadom bh. institucija, onemogućavaju prijeko potrebni politički i društveni dijalog kojim bi trebalo da se ubrzaju integracijski procesi u korist svih građana i naroda u BiH.

 

Umjesto da sve političke snage u BiH budu usmjerene u ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, što bi našoj zemlji omogućilo dobijanje kandidatskog statusa i opći napredak, prinuđeni smo da odgovaramo na prijetnje secesionizmom koje svakodnevno upućuje Dodik.

 

Krajnje je vrijeme da PIC prestane uzmicati pred političkim siledžijstvom, te da sankcionisanjem propagatora secesionizma, spriječi destabilizaciju u zemlji. To je, osnovna obaveza PIC-a definisana Dejtonskim mirovnim sporazumom i Londonskom konferencijom.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta