Svijet     | 22.04.2021. 10:03 |

Kineski ambasador meta samoubilačkog napada u Pakistanu

FENA Internet

QUETTA, 22. aprila (FENA) - Eksplozija bombe u luksuznom hotelu u pakistanskom gradu Quetti usmrtila je najmanje četiri osobe, dok je 12 teško ranjeno.

Sumnja se da je kineski ambasador u Pakistanu bio meta napada na parkingu hotela Serena. Hotel Serena je najpoznatiji u Quetti i pruža smještaj vladinim službenicima i uglednicima.

U izvještajima se tvrdilo da se ambasador nalazi u Quetti, glavnom gradu provincije Balochistan, blizu afganistanske granice, ali on nije bio na mjestu napada.

U Balochistanu djeluje nekoliko naoružanih grupa, uključujući islamističke ekstremiste i separatiste.

Separatisti žele nezavisnost od ostatka Pakistana i protive se velikim kineskim infrastrukturnim projektima u tom području, podsjeća BBC.

Međutim, pakistanski talibani tvrde da stoje iza napada u srijedu na hotel u Quetti, ne navodeći razlog vršenja ovog čina.

Glasnogovornik talibana rekao je novinskoj agenciji Reuters da je "to bio samoubilački napad u kojem je naš bombaš samoubica koristio svoj automobil punjen eksplozivom i zabio se u hotel".

Posljednjih mjeseci talibani, kao i druge militantne organizacije, pojačale su napade u plemenskim područjima u blizini granice s Afganistanom.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo