Bosna i Hercegovina     | 22.04.2021. 12:12 |

Klimatske promjene i sigurnost prilika za saradnju u Jugoistočnoj Evropi

FENA Saopćenje

BEČ, 22. aprila (FENA) - Klimatske promjene rastući su rizik koji pogađa privredne sisteme, okoliš i društva u Jugoistočnoj Evropi na brojne i složene načine, navodi se u Izvještaju koji su danas zajednički objavili OSCE i think tank pod nazivom Adelphi, sa sjedištem u Berlinu.

Izvještaj pod naslovom "Regionalna procjena za Jugoistočnu Evropu: sigurnosne implikacije klimatskih promjena", koji identificira rizike, žarišta, zajedničke izazove i prilike za saradnju, prikazuje rezultate detaljnih konsultacija o klimatskim promjenama i sigurnosti u regiji OSCE-a. Te konsultacije obuhvatile su niz radionica i anketa u kojima je učestvovalo više od 80 predstavnika institucija vlasti, organizacija civilnog društva i akademske zajednice iz regije Jugoistočne Evrope, te predstavnika regionalnih i međunarodnih organizacija.

Klimatske promjene dešavaju se sve bržim tempom a njihove sve češće i sve snažnije posljedice manifestuju se širom Jugoistočne Evrope u obliku toplotnih udara, suša, poplava i šumskih požara.

U Izvještaju se ističe sedam djelatnosti izloženih riziku, koje u kontekstu regionalne sigurnosti i stabilnosti imaju naročit značaj, uključujući: poljoprivredu, turizam, energetiku, zdravstvo i šumarstvo. U Izvještaju se navode i posebna žarišna područja, poput zajedničkih vodotoka i planinskih ekosistema, te ističu dva važna izazova zajednička za cjelokupnu regiju i to: zagađenje zraka i migracije.

Iznad svega, u Izvještaju se ističe nekoliko prilika za regionalnu saradnju koje treba iskoristiti u cilju prevladavanja sigurnosnih rizika vezanih za klimu.

Izvještaj će biti objavljen na Dan planete Zemlje i petu godišnjicu potpisivanja Pariškog sporazuma.

- Klimatske promjene jedno su od najvažnijih pitanja našeg vremena u političkoj, ekonomskoj, društvenoj i okolišnoj sferi. One mogu predstavljati i sigurnosni problem kada se jave istovremeno sa ostalim pritiscima poput neravnomjernog ekonomskog razvoja, socijalne neravnopravnosti i oskudnih resursa. Multilateralan pristup međusobne saradnje jedini je način za prevladavanje ovih izazova - izjavila je generalna sekretarka OSCE-a Helga Maria Schmid te dodala da su u  Jugoistočnoj Evropi mapirani zajednički potencijalni rizici i utvrđena zajednička rješenja, čime je već ostvaren određeni napredak.

Još 1975. godine u Helsinškom završnom aktu istaknuta je potreba za saradnjom u oblasti klimatskih promjena, u okviru sveobuhvatnog pristupa OSCE-a miru i sigurnosti.

Koordinator OSCE-a za ekonomske i okolišne aktivnosti Vuk Žugić istakao je da konsultativni procesi poput ovoga služe kao sredstvo za rješavanje različitih problema uzrokovanih klimatskim promjenama u području OSCE-a.

- Zahvaljujemo svim učesnicima ovog regionalnog procesa konsultacija. Veliku većinu učesnika u procesu čine žene, koje su stvorile pretpostavke za suzbijanje posljedica klimatskih promjena u regiji. Naši predstojeći koraci zahtijevat će snažan angažman žena i muškaraca, uključujući tu i mlade, u izradi i provedbi mjera saradnje koje će dati dodatni doprinos očuvanju sigurnosti i stabilnosti u regiji - izjavio je Žugić.

Taj Izvještaj nastao je u okviru projekta OSCE-a pod nazivom "Jačanje odgovora na sigurnosne izazove nastale zbog klimatskih promjena u Jugoistočnoj Evropi, Istočnoj Evropi, Južnom Kavkazu i Centralnoj Aziji", čiju realizaciju finansiraju Andora, Austrija, Češka Republika, Njemačka, Italija, Lihtenštajn, Luksemburg i Norveška, saopćeno je OSCE-a BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta