Bosna i Hercegovina     | 22.04.2021. 12:26 |

Dodik: Republika Srpska ne želi rat niti izlazak iz Bosne i Hercegovine

FENA Vernera Jakupović

BANJA LUKA, 22. aprila (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, na pres-konferenciji održanoj povodom današnje posjete Banjoj Luci predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predstavnika Vlade i Skupštine te zemlje, optužio je "politiku Sarajeva" za izostanak saradnje s Republikom Srpskom (RS) te za zahtjeve o ukidanju tog entiteta i eliminaciju njegove institucionalne snage.

Između ostalog je kazao da je "Sarajevo potpuno bolesno u političkom pogledu" i da su izjave llidera Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegović nakon aktueliziranja teme „non paper“ nešto što je "nama poznata ideologija".

- Ni mi ni Srbija nismo izazvali, plasirali „non paper“, to je došlo sa strane. A mi ne želimo nikakakv sukob, eksces, pa ni na individualnom nivou - kazao je Dodik.

On ističe da Sarajevo "očigledno drukčije misli" dodavši da ne želi polemizirati dalje u ovoj priči s Izetbegovićem i da je Bosna i Hercegovina podijeljena na entitete, jer je tako istorija učinila.

Više puta je ustvrdio da Republika Srpska ne želi rat niti izlazak iz Bosne i Hercegovine. U kontekstu eventualnog razdruživanja, što bi, po njegovim riječima, uzrokovala isključivo loša politika Sarajeva, Republika Srpska bi otišla s 49 posto pripadajuće teritorije Bosne i Hercegovine.

Po Dodikovim riječima, Republika Srpska i dalje nastoji afirmisati dejtonski princip „slovo Dejtona“, kako je dodao, te nikad neće povući nijedan ratni potez vezano za njen status.

Rezimirajući današnje razgovore s Vučićem i drugim predstavnicima vlasti Republike Srbije, on je između ostalog naveo izgradnju autoputa Sarajevo – Beograd i druge projekte kao što je hidroelektrana na Drini i izgradnju kompleksa Gradina u spomen srpskim žrtvama logora Jasenovac.

Tvrdeći da on, za razilku od političara iz Sarajeva, ne odbija rad na zajedničkim projektima, pozvao je na realizaciju programa putne infrastrukture i drugih poslova.

 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je na ovoj pres-konferenciji da je Bosna i Hercegovina treća izvozna destinacija za Srbiju, trgovinski partner broj sedam, dakle veoma važan partner.

On tvrdi da trgovinska razmjena dviju zemalja može biti značajno veća ove godine u odnosu na prošlu, a u kontekstu savjeta za saradnju Srbije i Republike Srpske, napominje da je bitno, čuvajući mir i stabilnost, razvijati ekonomije i osigurati ljudima budućnost kako bi znali da rat nije perspektiva već zajednički rad.

Vučić je, kao i Dodik, najavio finansijsku pomoć Srbije u realizaciji razvojnih projekata u četiri opštine u Bosni i Hercegovini - Drvaru, Kostajnici, Dubici i Nevesinju.

Aktuelni su i razgovori, dodao je, o izgradnji aerodroma u Trebinju, za šta, po procjeni Srbije, treba izdvojiti od 98 do 100 miliona eura, a od čega bi Srbija direktno investirala u omjeru 73-75 posto, što nisu i jedini potrebni troškovi u kojima bi učestvovala.

Ulaganjem značajne sume Srbija bi pokušala da priskrbi veliku korist realizacijom tog projekta, kako Republici Srpskoj odnosno Bosni i Hercegovini,  tako i sebi kao vlasniku objekta, rekao je Vučić.

Govoreći o značaju izgradnje putne komunikacije između Beograda i Sarajeva, on ističe da je razagovarano i o nečemu što je izuzetno značajno za građane Republike Srpske  - izgradnji autoputa do Bijeljine i mosta preko Save, za šta Srbija želi direktno uložiti 100 miliona eura od potrebnih 136 miliona.

Objašnjavajući zašto je njegova zemlja spremna na toliku pomoć, Vučić tvrdi da to čini u interesu povezivanje regiona, pripadnika različitih naroda, kao i Srba.

Predsjednik Srbije rekao je i da ta zemlja ima najviše stranih investicija u regiji, što joj je omogućilo rast plaća i penzija više nego kod susjeda.

Kad je riječ o izgradnji spomen-područja Gradina, predsjednik Srbije navodi da svako dijete iz Srbije treba da nauči šta se u prošlosti desilo njihovim sunarodnicima u Jasenovcu i da, ne šireći mržnju, bude očuvana kultura sjećanja.

Prema Vučićevim riječima, njegovoj zemlji je „strahovito važna“ suradnja u borbi protiv organiziranog kriminala i korupacije, a u kontekstu relacija s Republikom Srpskom, najavio je da predstoji dosta posla, između ostalog na planu očuvanju jezika i pisma, u vidu sličnih ako ne i istih zakona.

Na molbu novinara da prokomentira izjavu Bakira Izetbegovića povodom „non papera“, Vučić je kratko odgovorio da Srbija želi najbolje moguće odnose i da joj ne pada na pamet razmišljati o sukobima.

Na ovoj pres-konferenciji je najavljeno i da će predsjednik Srbije danas biti počastvovan dodjelom Ključa Grada Banja Luke.

Prethodno je Milorad Dodik kazao da je ova posjeta Aleksandra Vučića i drugih zvaničnika Srbije, za Republiku Srpsku najznačajnija ikada i da su sve teme razgovora bile u kontekstu specijalnih veza.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana