Bosna i Hercegovina     | 22.04.2021. 12:34 |

Vlada FBiH - Za uvezivanje radnog staža 10 miliona KM

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 22. aprila (FENA) - Vlada Federacije BiH usvojila je danas na sjednici dva programa utroška sredstava utvrđenih ovogodišnjim Budžetom FBiH Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije na ime subvencije javnim i privatnim preduzećima za uvezivanje radnog staža, u ukupnom iznosu od 10.000.000 KM

Riječ je o grant sredstvima namijenjenim za izmirenje dugovanja preduzeća za neuplaćene doprinose samo po osnovu obaveza za PIO zaposlenicima koji su stekli uslove za odlazak u penziju ili će ih steći do dana podnošenja zahtjeva za dodjelu, po raspisanom javnom pozivu. Rezultat realizacije ovih programa je rješavanje socijalnog statusa zaposlenika kroz penzionisanje.

Program za javna preduzeća vrijedan je 7.000.000 KM i namijenjen kompanijama osnovana po Zakonu o privrednim društvima (u kojima FBiH ili kantoni imaju udio u vlasništvu najmanje 50 posto plus jedna dionica), sa sjedištem u FBiH, a čija je osnovna djelatnost proizvodnja u metalnoj, elektro i automobilskoj, zatim industriji građevinskog materijala, drvnoj, papirnoj i grafičkoj industriji, proizvodnji tekstila, kože i obuće, te hemijskoj i industriji gume i plastike, prehrambenoj, kao i namjenskoj industriji.

Pravo učešća po ovom programu imaju i preduzeća u stečaju, ali ne i ona koja su likvidirana. Za sredstva ne mogu aplicirati ni privredna društva koja su bila korisnici grantova dodijeljenih u budžetskoj 2020., kao i prethodnim godinama, u kojima su sredstva dodjeljivana za ove namjene, a koja ih nisu opravdala, odnosno ukoliko neutrošene iznose nisu vratili na Jedinstveni račun Trezora FBiH.

Programom za privatna preuzeća su, za iste namjene, planirana 3.000.000 KM, a to su ona u kojima privatne osobe imaju udio u vlasništvu u iznosu od najmanje 50 posto plus jedna dionica.

Korisnici sredstava, po oblastima djelatnosti, isti su kao i za javna preduzeća, izuzev što na listi privatnih nema kompanija iz namjenske industrije.

 BORAČKIM FONDACIJAMA 590.000 KM

Vlada FBiH danas je usvojila dva programa utroška sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2021. godinu Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, a namijenjenih kao finansijska pomoć dvjema boračkim fondacijama, u ukupnom iznosu od 590.000 KM.

Prvi transfer vrijedan je 390.000 KM, od čega će 90 posto biti dodijeljeno Fondaciji za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije Sarajevo (273.000 KM) i Zakladi za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije Mostar (117.000 KM ).

Za stambeno zbrinjavanje RVI i boračke populacije je, drugim programom, planirano 200.000 KM Ovaj iznos bit će doznačen Fondaciji za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračke populacije.

Obje današnje odluke bit će izvršene u skladu s raspoloživim budžetskim sredstvima u 2021. godini.

UTVRĐEN NACRT ZAKONA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE FBiH

Vlada Federacije BiH je danas utvrdila Nacrt zakona o ustanovama socijalne zaštite Federacije BiH, čime je započet proces stvaranja pravnih pretpostavki za realiziranje nekoliko ključnih strateških ciljeva u segmentu transformiranja postojećih institucionalnih oblika zbrinjavanja socijalno osjetljivih kategorija na nivou Federacije BiH.

Donošenje ovog zakona predstavlja značajan iskorak ka transformiranja pet ustanova socijalne zaštite kojima je osnivač Federacija BiH (Bakovići, Drin, Ljubuški, Pazarić i Sarajevo), posebno u segmentu usklađivanja njihove djelatnosti i načina rada s međunarodnim standardima u oblasti poštivanja ljudskih prava. Kao značajan aspekt unaprjeđenja njihovog rada posebno treba istaknuti jasnije definiranje i razgraničenje usluga koje se u ovim ustanovama pružaju u segmentu socijalne zaštite (socijalno zbrinjavanje i podrška), zdravstvene zaštite (zdravstvena zaštita i njega), odgoja i obrazovanja, te provedbe zavodske mjere upućivanja u odgojnu ustanovu i dijagnostičko-opservacijskog tretmana

Zakon definira nekoliko ključnih načela koja predstavljaju pravni okvir zaštite osoba koje borave u ovim ustanovama, odnosno mehanizam kojim se od ovih ustanova, kao i njihovih uposlenika, zahtijeva djelovanje i postupanje utemeljeno na primjeni načela humanizma i poštivanja temeljnih ljudskih prava i sloboda, aktivne uključenosti korisnika u proces odlučivanja sukladno njegovim stvarnim mogućnostima i sposobnostima, te najboljeg interesa korisnika, a posebice u postupcima inicijalne stručne procjene, izrade individualnih planova i preispitivanja potrebe njegovog daljnjeg zadržavanja na smještaju.

Nadalje, Zakon sadrži i izričite zabrane diskriminacije i prisile, osim u posebnim slučajevima propisanim zakonom. Što se tiče prava smještenih korisnika, ovo poglavlje predviđa pravo na informiranost, sudjelovanje u donošenju odluka, slobodan izbor usluga, privatnost i povjerljivost osobnih podataka i pritužbu.

Na kraju, predviđena zakonska rješenja otklanjaju najveći dio uočenih problema koji se odnose na uspostavljanje i provedbu minimalnih standarda stručnog rada i ispunjavanja neophodnih infrastrukturnih preduslova od strane federalnih ustanova socijalne zaštite za kvalitetno pružanje usluga korisnicima.

Posebno je važno naglasiti da se značajno profesionaliziraju upravljačke, nadzorne i rukovodeće pozicije, poboljšava stručni, upravni i inspekcijski nadzor, te se, u odnosu na postojeći Zakon, detaljnije razrađuje pitanje financiranja njihove djelatnosti, posebice u segmentu utvrđivanja jedinstvene metedologije izračuna cijena smještaja, ali i kontrole nad njihovim financijskim poslovanjem.

O POSLOVANJU I PLANOVIMA LUTRIJE BiH

Federalna vlada je usvojila izvještaj o poslovanju Lutrije BiH za 2020. i dala saglasnost na njen Plan poslovanja za 2021. godinu.

Također je donijela Odluku da dobit Lutrije BiH za 2020. godinu, u iznosu od 285.417 KM bude raspoređena za održavanje njene likvidnosti i omogućavanja nastavka poslovanja u 2021. godine, shodno prijedlogu Nadzornog odbora Lutrije BiH.

O ORGANIZOVANJU FEDERALNIH SPECIJALIZIRANIH JEDINICA CIVILNE ZAŠTlTE


Vlada FBiH je izmijenila i dopunila Uredbu o organizovanju federalnih specijaliziranih jedinica civilne zaštite, čime je postignuto njihovo jednostavnije organizovanje za brze intervencije, i to tako što se popunjavaju državnim službenicima i namještenicima Federalne uprave civilne zaštite.

Jedan od razloga je i što je Federalna uprava civilne zaštite kao donaciju Evropske unije dobila dva žirokoptera, te da je 2019. godine osam namještenika ove uprave okončalo teoretsku i praktičnu obuku za upravljanje ovim letilicama.

Sada su, uz helikoptere i avione, kao osnovna sredstava za rad jedinice za spašavanje i podršku iz zraka, dodani i žirokopteri (gyroplan) koji su Upravi donirani 2019. godine, nakon donošenja Uredbe o organizovanju Federalnih specijaliziranih jedinica civilne zaštite, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Sjednica Vlade je u toku.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'