Bosna i Hercegovina     | 22.04.2021. 13:29 |

Mreža za izgradnju mira protiv veličanja ratnih zločinaca i negiranja zločina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. aprila (FENA) - Mreža za izgradnju mira, koja trenutno okuplja 217 organizacija i škola iz cijele BiH s ciljem da gradi održivi mir, izrazila je zabrinutost povodom oslikavanja još jednog murala sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, ovaj put u Foči.

Podsjećaju da je Mladić, ratni komandant Vojske Republike Srpske prvostepenom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i zločina protiv čovječnosti.

 - Duboko smo zabrinuti i zabrinuti zbog sve češće prakse historijskog revizionizma, negiranja utvrđenih sudskih činjenica, javnog negiranja genocida, negiranja ratnih zločina i veličanja ratnih zločinaca, te podizanja murala ratnim zločincima u bosanskohercegovačkom društvu. Ove prakse su postale dio naše svakodnevnice u javnom prostoru i još uvijek ne podliježu nikakvim konkretnim pravnim ali ni moralnim sankcijama i osudama od nadležnih vlasti - navedeno je.

Ističu da se zbog takvih činova i činjenice da ih niko ne sankcioniše i ostali građani i građanke dodatno osjećaju zarobljeni u ratnoj prošlosti, a koja se između ostaloga manifestuje svakodnevo u likovima ratnih zločinaca slavljenih u javnom prostoru.

- Mreža za izgradnju mira smatra da presuđeni zločini ne smiju biti osporavani, a zločinci koji su ih počinili biti veličani, bez obzira na to koja strana ih je počinila ili kojoj strani pripadali. Pozivamo sve nadležne institucije da se uključe u sprječavanje ovakvih djelovanja i da u skladu sa svojim nadležnostima poduzmu neophodne radnje za otklanjanje murala i natpisa, kao i sankcionisanje odgovornih - saopćeno je iz te organizacije.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta