Bosna i Hercegovina     | 22.04.2021. 14:24 |

Zasjedanje PSVE - Zdravstvena kriza pogoršala dugotrajne i zanemarene probleme

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. aprila (FENA) - Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) učestvovali su od 19. do 22. aprila na drugom dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE.

Tokom zasjedanja, koje je održano u hibridnom formatu (direktno i online učešće), parlamentarcima su se obratili predsjednik PSVE Rik Deams, generalna sekretarka Vijeća Evrope Marija Pejčinović - Burić, predsjednica Republike Moldavije Maia Sandu, državni ministar za Evropu u Federalnom ministarstvu vanjskih poslova Njemačke i specijalni predstavnik njemačke Vlade za njemačko predsjedavanje Komitetom ministara Vijeća Evrope Michael Roth, te njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je, u svom obraćanju, kazala da međunarodni poredak zasnovan na pravilima jeste neophodan kako bi se odgovorilo glavnim izazovima današnjice poput globalne pandemije, klimatskih promjena i cyber kriminala  s kojima se, kako je ocijenila, nijedna pojedinačna zemlja ne može samostalno nositi.

Govoreći o globalnoj zdravstvenoj krizi, predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli naglasio je da solidarnost unutar Evrope i s ostatkom svijeta predstavlja jedini način da se ova kriza prevlada.

Parlamentarci su diskutirali o brojnim aktuelnim temama na osnovu prezentiranih izvještaja, te usvojili preporuke i rezolucije uključujući: Rezoluciju 2369 (2021) o skupštinskoj viziji strateških prioriteta Vijeća Evrope, Rezoluciju 2368 (2021) o položaju nacionalnih manjina u Evropi, Rezoluciju 2373 (2021) o diskriminaciji osoba s hroničnim i dugotrajnim bolestima, kao i Rezoluciju 2374 (2021) o postmonitoring dijalogu s Crnom Gorom.

Komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović predstavila je godišnji izvještaj o radu za 2020. godinu, koji pokriva širok spektar aktuelnih pitanja u vezi s izazovima u oblasti zaštite ljudskih prava s kojima se Evropa suočava.

Rečeno je kako je zdravstvena kriza pogoršala dugotrajne i zanemarene probleme, te otkrila brojne i rastuće nejednakosti koje postoje u zemljama članicama.

U okviru rasprave po hitnoj proceduri, članovi PSVE diskutirali su i o hapšenju i pritvaranju ruskog opozicionog lidera Alexeia Navalnya i o funkcioniranju demokratskih institucija u Turskoj.

Kad je riječ o aktuelnim pitanjima, diskusija se vodila i o uvođenju Covid pasoša i certifikata kroz prizmu zaštite osnovnih ljudskih prava i pravnih implikacija uvođenja ovakvih dokumenata, te o pitanju ratnih zatvorenika iz Armenije.

Nagrada Václav Havel, kojom se odaje priznanje izvanrednim dostignućima civilnog društva u odbrani ljudskih prava, dodijeljena je aktivistkinji za ženska prava Loujain Alhathloul iz Saudijske Arabije.

Svi članovi Delegacije PSBiH u PSVE u radu proljetnog zasjedanja PSVE učestvovali su u online formatu.

Proljetno zasjedanje počelo je minutom šutnje za nedavno preminulu članicu PSVE iz Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Cheryl Gillan. 

Treći dio redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE bit će održan od 21. do 25. juna 2021. godine - saopćeno je iz Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta