Bosna i Hercegovina     | 22.04.2021. 14:21 |

Policajci u KS nosit će body kamere prilikom kontakta s građanima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. aprila (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo je prihvatila projekt Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo o nabavci body kamera koje će nositi policijski službenici prilikom kontakta s građanima, odnosno učesnicima u saobraćaju.

- Projekt nabavke 'body' kamera danas je usvojen na Vladi KS i time je osigurano 460.000 KM za njegovo finansiranje. Projekt će omogućiti poboljšanje kvaliteta rada policije i zaštititi integritet policijskih službenika - rekao je ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica.

Kamera nošena na tijelu (body –worn camera) je jedan od načina za rješavanje novih izazova i općenito poboljšanje prakse provođenja zakona.

Tehnologija koja se može postaviti na prsa policajaca nudi informacije u stvarnom vremenu o svim aktivnostima policijskog službenika u kontaktima s članovima zajednice. Njihova prednost je što policijskim službenicima može osigurati kvalitetan nadzorni alat za promociju sigurnosti i efikasnosti u sprečavanju kriminala.

Korištenje ovakvih kamera imaće brojne potencijalne prednosti. Jedna od njih je povećanje uljudnosti i poštovanja naredbi.

Praksa je pokazala da građani često mijenjaju ponašanje prema policijskim službenicima, kada su obaviješteni da se susret snima. Ovaj „civilizacijski efekt“ može spriječiti prerastanje i sprečavanje određenih situacija na nivou upotrebe sile. Ovakva metoda poboljšava interakciju između policijskih službenika i građana/učesnika u saobraćaju.

Brže rješavanja žalbi i tužbi građana koje navode pogrešno provođenje zakona, prekomjernu upotrebu sile ili druge oblike nedozvoljenog ponašanja takođe je jedna od prednosti korištenja ovih kamera.

Potvrdni dokazi dobijeni na ovaj način, snimljeni podaci, slika, video, ton mogu se koristiti kao dokazi u hapšenju ili krivičnom gonjenju kao i u dokumentovanju pojava i prirode raznih vrsta prekršaja.

Kamere otvaraju mogućnost treninga i unapređenje rada službenika, jer predavači i policijski rukovodioci mogu procijeniti aktivnosti i ponašanja policijskih službenika zabilježenih kamerama, te unaprijediti njihovu profesionalnost, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo