Bosna i Hercegovina     | 22.04.2021. 18:33 |

Dan planete Zemlje - Učenici predali na reciklažu 5.000 kilograma otpada

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. aprila (FENA) - U okviru obilježavanja Dana planete Zemlje, učenici su sakupili više od 5.000 kilograma otpada i predali ga na reciklažu.

Ovogodišnja tema obilježavanja bila je „Obnovimo našu planetu“, a cilj je podizanje svijesti o klimatskim promjenama i motivacije za promjene u ponašanju prema okolišu, kako bi planetu sačuvali za budućnost djece.

Stoga su ZEOS eko-sistem d.o.o. sa partnerom C.I.B.O.S. d.o.o., a u okviru završetka projekta 'Mali ambasadori okoliša', priredili malu ekskurziju na reciklažno dvorište Ilijaš, za devet zainteresiranih učenika Osnovne škole "Osman Nuri Hadžić" a koji su prošli kroz interaktivnu prezentaciju i kviz znanja uz maskotu, ali i pregled cjelokupnog procesa obrade otpada na reciklažnom dvorištu.

Projekt je završen uz druženje, slatkiše i diplome, gdje su maleni ambasadori okoliša imali priliku razgovarati o stečenom znanju. Učenici su u toku projekta sakupili preko 5.000 kilograma otpada.

Iz ZEOS eko-sistema pozivaju građane i kompanije na odgovornost, da koriste besplatnu uslugu reciklaže električnog i elektronskog otpada kroz ovlaštenu i legalnu mrežu sakupljanja, koju je omogućio ZEOS eko-sistem.

Lokacije kontejnera građani mogu pronaći na www.zeos.ba, a pravne osobe svoj električni otpad predaju putem elektronskog naloga za preuzimanje s naše stranice ili klikom na link ovdje.

Podsjećanja radi, E-otpad sadrži vrijedne, a u pojedinim komponentama opasne hemijske supstance koje su kancerogene, izazivaju različita oboljenja i zagađenja ukoliko se ne odlažu pravilno. Svrha pravilnog odlaganja je da se obezbijedi "čist" otpad za ručnu ili mehaničku obradu, a zatim i reciklažu, saopćeno je iz ZEOS-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'