Svijet     | 22.04.2021. 20:50 |

Lukašenko u Moskvi razgovara s Putinom o bližim vezama s Rusijom

FENA Internet

MOSKVA, 22. aprila (FENA) - Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je ugostio svog bjeloruskog kolegu radi razgovora o bližoj integraciji dva bivša sovjetska susjeda, koje je kritikovala bjeloruska opozicija.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko postao je sve ovisniji o ruskoj finansijskoj i političkoj podršci nakon spornog reizbora u augustu prošle godibne koji je izazvao višemjesečne proteste. Njegova posjeta Moskvi povećala je spekulacije da bi on konačno mogao pristati na dugogodišnje insistiranje Kremlja za snažniju uniju.

Vodeći kandidat bjeloruske opozicije na izborima, Svetlana Tihanouskaja, upozorila je da je Lukašenko izgubio legitimitet i da opozicija neće prihvatiti nikakav sporazum s Rusijom koji bi oslabio nezavisnost Bjelorusije. Opozicija tvrdi da su konačni rezultati izbora koji su dali Lukašenku šesti mandat bili namješteni.

- Mi, Bjelorusi, nećemo predati suverenitet i nezavisnost naše zemlje, i svaka odluka koja prijeti tome neće imati zakonsku snagu i bit će revidirana - izjavila je Tihanouskaja za Associated Press iz Vilnusa u Litvaniji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom