Kultura     | 23.04.2021. 08:09 |

INPUT Zenica obilježio Dan djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 23. aprila (FENA) - Ovogodišnji Međunarodni dan djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT), zenički Centar za mlade INPUT, obilježio je održavnjem dvije online radionice te webinarom na temu “Budućnost djevojaka u IKT”.

Dan djevojaka (Girls in ICT Day), podsjeća presjednik INPUT-a Adi Salčinović, obilježava se svakog četvrtog četvrtka u četvrtom mjesecu te ima za cilj poticanje djevojaka “da istraže mogućnosti koje im nude informaciono-komunikacijske tehnologije i da razmotre izgradnju svoje karijere u IKT sektoru”.

-Mi ovaj dan obilježavamo već petu godinu, ali, nažalost, zbog pandemije već drugu godinu nismo u mogućnosti da ga obilježavamo i uživo. Međutim, ponovo smo ga obilježili uz bogatu online edukaciju djevojčica i djevojaka, uzrasta od 13 do 30 godina, kojima su bili namijenjeni ovi programi. Moramo izraziti zadovoljstvo da je vladala velika zaintersovanost te da je ovim edukacijama sudjelovalo 75 djevojaka - ističe Salčinović.

Tokom online radionica, djevojčice i djevojke imale su priliku da se upoznaju s osnovama programskog jezika Java u NetBeans IDE razvojnom okruženju te s osnovama rada u programu Inkscape, a koji se koristi za obradu slika i videa.

- Voditeljice i organizatorice radionica bile djevojke iz Centra za mlade INPUT, Odjeljenja za edukaciju djevojaka u IT, kao i studentice Odsjeka za softversko inžinjerstvo sa treće godine Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici, a koje obavljaju praksu u Centru za mlade INPUT.

U radu webinara, gošća je bila i Dženana Tomašević, viša asistentica na Mašinskom i Politehničkom Fakultetu UNZE na predmetima elektornika. Ona  je ispričala zbog čega je baš izabrala da studira Elektrotehnički fakultet te koje su to prednosti u ovom sektoru za djevojke - napominje Salčinović, koji je također učestvovao u radu webinara.

-Moram istaći da sam veoma sretan što se iz godine u godinu javlja sve veće interesiranje kod djevojaka za učenjem, kao i studiranjem na fakultetima IT. Centar za mlade INPUT, kao omladinska organizacija koja djeluje punih 13 godina i kroz čije je edukacije prošlo oko 19.000 djece i mladih baš iz oblasti IT, nastojat će i dalje raditi na edukaciji i poticanju djevojaka za rad u ovoj oblasti - najavljuje Salčinović.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!