Svijet     | 23.04.2021. 10:19 |

Mađarska proširuje aktivnosti uslužnog sektora, stopa vakcinacije 40 posto

FENA Internet

BUDIMPEŠTA, 23. aprila (FENA) - Mađarska će dostići stopu vakcinacije od 40 posto do sredine sljedeće sedmice, rekao je premijer Viktor Orban u petak za javni radio, prekretnicu koja će omogućiti nastavak širokog spektra aktivnosti u sektoru usluga.

Posljednjih sedmica, ova centralnoevropska zemlja od 10 miliona stanovnika imala je visoku stopu smrtnosti od koronavirusa, a do četvrtka njihova smrtnost je najviša na svijetu, pokazuje baza podataka COVID-19 na web stranici Worldometers.info.

Orban, koji se suočava sa tijesnom izbornom utrkom 2022. godine, uložio je napore u borbu protiv pandemije i pod velikim je pritiskom da ponovo otvori ekonomiju i izbjegne drugu godinu zaredom duboke recesije, javlja Reuters.

- Sa obzirom da imamo četiri miliona vakcinisanih ljudi mogli bi, nekada sljedeće srijede ili četvrtka, otvoriti brojne uslužne djelatnosti za one koji imaju vakcinisalne kartice - rekao je Orban.

To će uključivati ​​hotele, zatvorene restorane, pozorišta, kino dvorane, teretane, sportske događaje, banje, bazene, muzeje, biblioteke i zoološke vrtove, rekao je Orban.

Stope hospitalizacije i broj onih na respiratorima pali su od vrhunca iz aprila, a Mađarska provodi najbrži evropski program cijepljenja, pokazuju podaci EU.

Uz masovne isporuke kineskih i ruskih doza, kao i rastuće zalihe zapadnih vakcina, Mađarska će uskoro moći cijepiti građane mlađe od 18 godina i one koji žive u stranim zemljama.

Mađarska je kritikovana zbog toga što je odlučila koristiti vakcine istočnih država prije nego što su dobile odobrenje Evropske unije, što je potez na koji ima pravo, ali Orban kaže da su brojevi na njegovoj strani s obzirom na pad broja zaraženih.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'