FENA biznis     | 23.04.2021. 10:32 |

Proglašeni pobjednici takmičenja Zrak oko nas

FENA Saopćenje

 

Proglašeni pobjednici konkursa “Zrak oko nas”

Velika kreativnost i razumijevanje problema aerozagađenja među osnovcima

Kakav je zrak oko nas, onaj koji svakodnevno udišemo? Koje posljedice na zdravlje ostavlja, odakle sve zagađenje zraka dolazi i koji polutanti ga čine opasnim i štetnim, pitanja su na koja su svoje kreativne odgovore, u vidu crteža i fotografija, u proteklom periodu ponudili osnovci širom zemlje. Više od 330 radova pristiglo je na e-mail adresu nagradnog takmičenja “Zrak oko nas”, kojeg je za učenike osnovnih škola u Bosni i Hercegovini , u okviru projekta za borbu protiv zagađenja zraka “IMPAQ”, organizirala Švedska agencija za zaštitu okoliša (SEPA).

Kako bi podstakli podizanje svijesti kod najmlađih naraštaja o negativnom utjecaju zagađenog zraka na čovjeka i okoliš, ali i kreativno izražavanje, SEPA je pozvala učenike od I do V razreda da svoja razmišljanja i zapažanja o aerozagađenju iskažu kroz crteže, dok su učenici od VI do IX razreda u konkursu sudjelovali sa foto zapisima. Takmičenje je trajalo od 22.1. do 10.3.2021. godine.

“Izuzetno nas raduje što vidimo da je među mladima svijest o zagađenju zraka tako visoka, jer upravo su oni vrlo važni u budućoj borbi protiv zagađenja zraka. Oni su, nažalost, jedna od najranjivijih grupa u populaciji koja je i najviše pogođena zagađenjem zraka, ali su ujedno i ti koji trebaju biti uključeni u pronalaženje rješenja. Veoma je važno od najranije dobi razvijati svijest djece o važnosti zaštite prirode i borbe protiv aerozagađenja, jer sve naučeno u djetinjstvu i mladoj dobi oblikuje stavove od kojih ovisi budućnost i dobrobit ljudi”, kazala je Jessica Henecke Dahl, savjetnica za komunikacije za IMPAQ iz SEPA-e.

Veliki odziv osnovaca organizatorima je potvrda da su ih uspjeli podstaći da više istraže i razmišljaju o temi aerozagađenja.

“Obradovao nas je veliki broj pristiglih radova, koji su iz različitih uglova odgovorili na zadanu temu. Iz radova se vidi da su čak i djeca svjesna toga da našoj zemlji predstoji važna bitka, posebno u najvećim gradovima koji su ozbiljno ugroženi visokim stepenom zagađenja. Na takmičenju su mladi stvaraoci na izuzetno kreativne načine prikazali svoje razumijevanje problema i članovi komisije su saglasni da je zaista bilo vrlo izazovno napraviti selekciju pobjedničih radova”, dodala je Suzana Gotovac Atlagić, lokalna projekt koordinatorica za IMPAQ.

U kategoriji crtež prvo mjesto osvojila je djevojčica Amina Kahrimanović, učenica drugog razreda Osnovne škole „Stjepan Polje“ iz Stjepan Polja, Općina Gračanica. 

 “Od učiteljice sam saznala za takmičenje i odmah sam imala ideju kakav crtež ću praviti. Trebalo mi je tri dana da nacrtam i obojim rad, a poruka mog rada je da ako budemo pazili planetu Zemlju da ćemo svi biti zdravi i sretni, ali i obratno”, otkriva Amina, kojoj je inače likovni najdraži predmet, a koja je za svoj talenat i zanimljiv odgovor na temu osvojila laptop. Romobil, za drugo i treće mjesto, u kategoriji crtež osvojili su učenici Dino Halilović i Haris Hadžić.

Ugalj koji gori ispod zemlje, usred šume, i tako zagađuje zrak, dok je u pozadini termoelektrana, foto zapis je Gabriela Marića, učenika devetog razreda Osnovne škole „Husino“ iz Husina kod Tuzle.

“Od starijih mještana sam saznao da ugalj tu gori više od 50 godina, a znam da mnogi imaju problema sa zdravljem zbog zagađenog zraka. Nažalost, u šumi često dok šetam vidim i deponije smeća. Žao mi je što ne vodimo više računa o prirodi”, kaže Gabriel koji voli prirodu, a sada će rado, osim u šetnju, u šumu ići i sa novim bicklom kojeg je osvojio za svoj rad.

Drugo mjesto, u kategoriji fotografija, pripalo je Nedimu Žugi, dok je treće osvojila Valentina Stanojević. Oboje su osvojili romobil, dok će još 20 utješnih nagrada biti uručeno autorima koji su se također istakli kreativnošću i idejama da što poučnije odgovore na zadanu temu.

Radovi učenika koji su učestvovali u takmičenju široj javnosti predstavljeni su na istoimenoj izložbi “Zrak oko nas”, koja je u periodu od 15. – 22. aprila bila postavljena ispred sarajevskog BBI Centra.                                                                                                                                

Na linku možete preuzeti i galeriju ostalih radova djece, bh. osnovaca.

https://we.tl/t-yJP47uaLCL

Hvala unaprijed na medijskoj podršci!

Srdačan pozdrav!

Best regards!

Alena Kulenović-Delić

PR Director

Marka Marulića 2, 71000 Sarajevo,

Bosna i Hercegovina
t + 387 33 267 110 |  f + 387 33 267 121  
alena.kulenovic@mccann.ba

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana