Najave     | 23.04.2021. 11:27 |

Konjic - Obilježavanje 28. godišnjice zločina u Gorici kod Buturović Polja

FENA Saopćenje

KONJIC, 23. aprila (FENA) - Udruženje logoraša općine Konjic, u saradnji sa Savezom logoraša u Bosni i Hercegovini, obilježit će u nedjelju 28. godišnjicu zločina nad stanovnicima naselja Gorica.

Kako  se navodi u saopćenju za javnost, na taj dan 1993. godine u ranim jutarnjim satima, u selo su upali pripadnici jedinice HVO brigade “Herceg Stjepan” te ubili mještane Mirsada Gabelu, Senada Hanića i Zaima Kešku, Đemilu Dedić i Zejnu Zalihić. Ranjen je Šefkija Šteta, koji je, nakon teških muka u logoru u Buturović Polju, nešto kasnije i preminuo.

- Dogodilo se to nakon zlokobne „spirale zločina“, između dotad zajedničkih a tad zavađenih snaga HVO i Armije BiH, koju je 16. aprila započeo, veliki zločin HVO –a, u Ahmićima sa 116 ubijenih mještana, žena i djece tog naselja, i nečasnog ”odgovora“ Armije RBiH u Trusini sa 22 ubijenih mještana hrvatske nacionalnosti.

Završetak ove spirale su zločini HVO-a u Gorici, nad Bošnjacima, gdje sigurno najveći teret preživjelim stanovnicima Gorice predstavlja sramna činjenica da za počinjene zločine nad stanovnicima tog mjesta, niti do današnjeg dana još niko nije procesuiran što je velika ovosvjetska nepravda. Nakon torture i ubistava  te paljenja sela, 137 zarobljenih stanovnika mjesta Gorica odvedeno je, zatočeno i mučeno u logoru u Buturović Polju, koji je kao takav evidentiran i od Međunarodnog komiteta Crvenog križa.

Sve ovo je još jednom samo jasan dokaz i poruka, da za uspješnu i prosperitetnu državu Bosnu i Hercegovinu, moramo izgraditi pravedno i demokratsko društvo i da niti jedan narod na ovim našim područjima ne može, ne treba i ne smije očekivati da svoju dugoročnu sreću i uspjeh može ostvariti na patnjama nekog drugog i drugačijeg.

Nama u Savezu logoraša u BiH je to savršeno jasno, i mi ćemo, uz organizacije na terenu sigurno istrajati u toj jedinoj pravednoj borbi za pravdu i istinu, te na bazi toga, i stvarnom pomirenju naroda u Bosni i Hercegovini – navodi se.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini najavio je za 25. april prigodno obilježavanje kod spomen obilježja u mjestu Gorica (Buturović Polje) u općina Konjic, s početkom u 12 sati i u skladu s aktuelnim antipandemijskim mjerama.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!