Kultura     | 23.04.2021. 14:40 |

U okviru programa 'Suočavanje s prošlošću' i' film ‘Quo Vadis, Aida?'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. aprila (FENA) - Program Sarajevo Film Festivala "Suočavanje s prošlošću” bit će održan u posebnom izdanju u sklopu kojeg će biti prikazano deset filmova – devet igranih i jedan kratki.

U ovom posebnom izdanju, od 24. do 30. aprila, predstavljaju se filmovi koji su obilježili prethodna izdanja programa “Suočavanje s prošlošću”, filmovi koji su nagrađivani na brojnim međunarodnim festivalima, a otvarali su bolne teme iz ratova na ovim prostorima.

Poseban poklon publici u programu je i novi film Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida?”, saopćeno je iz Sarajevo Film Festivala

Bit će održana i dva panela: “Dramske serije kao ideološki alat i katalizatori promjene” i “Odgovornost: Do koje mjere su umjetnici svjedoci ili vlasnici priča?”.

Panel diskusije biće održane u utorak, 27. aprila i srijedu, 28. aprila, a moći će se  uživo pratiti od 18 do 19.30 sati putem Facebook stranice Sarajevo Film Festivala.

U utorak, 27. aprila bit će održan panel na temu “Dramske serije kao ideološki alat i katalizatori promjene”. U razgovoru sudjeluju filmski kritičar Jurica Pavičić, historičar Dragan Markovina, reditelj i kreator serije “Porodica” Bojan Vuletić te dramaturginja Ines Mrenica. Moderator je Robert Tomić Zuber.

U srijedu, 28. aprila bit će održan panel na temu “Odgovornost: Do koje mjere su umjetnici svjedoci ili vlasnici priča?” Panelisti su fotograf Damir Šagolj, redateljica Mila Turajlić, redatelj Ognjen Glavonić i profesor filmske teorije na Stanfordu Pavle Levi. Moderator je Robert Tomić Zuber.

Osim bh. kanidata za Oskar na programu su i filmovi: “Saulov sin” (2015.) Lászla Nemesa, debitantski igrani film mađarskog reditelja,rediteljski prvijenac hrvatske filmske autorice Dane Budisavljević “Dnevnik Diane Budisavljević” (2019.), “Obojena ptica” (2019.) češkog reditelja Václava Marhoula “Chris the Swiss” (2018.), “Srbenka” (2018.) Nebojše Slijepčevića, dobitnik “Srca Sarajeva” za najbolji dokumentarni film i Nagrade publike 2018. godine, “Teret” (2018.) Ognjena Glavonića i “Muškarci ne plaču” (2017.) Alena Drljevića.

Najstariji film u programu je “Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo” Marte Popivode iz 2013., koji se bavi izvođenjem ideologije u javnom prostoru putem masovnih performansa.

U programu je i kratki film Albana Ukaja “Jama” (2019.), koji prati snimanje kratkog filma o jednom ratnom zločinu u Sarajevu. 

Cijeli program bit će dostupan besplatno: online na Ondemand.kinomeetingpoint.ba publici u cijeloj regiji - u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji, a publika u Sarajevu će filmove moći gledati i u kinu Meeting Point uz besplatan ulaz na sve projekcije.

Sarajevo Film Festival program “Suočavanje s prošlošću” pokrenuo je 2016. godine, s ciljem pokretanja iskrenog dijaloga o bliskoj prošlosti naše regije. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu