Bosna i Hercegovina     | 23.04.2021. 14:10 |

Svečano obilježena 29. obljetnica obrane Livna i livanjskog kraja

FENA Mario Loncar

LIVNO, 23. travnja (FENA) - U organizaciji Grada Livna, Koordinacije braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata Grada i Hercegbosanske županije (HBŽ), u petak je svečano obilježena 29. obljetnica obrane Livna i livanjskog kraja.

Obilježavanje središnje proslave počelo je svečanim misnim slavljem, kojeg je u 10 sati u crkvi Svih svetih u Livnu predvodio župnik fra Vinko Sičaja, a nakon toga organiziran je svečani mimohod od Župne crkve u Livnu do Spomenika svim braniteljima poginulim za slobodu hrvatskog naroda na kojem su položeni vijenci i upaljene svijeće.

Prisjećanjem na njihovu žrtvu svoju počast iskazali su predsjednik Vlade HBŽ-a Ivan Vukadin, ministar MUP-a HBŽ-a Mario Lovrić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ-a Božo Perić, županijska ministrica znanosti, prosvjete, kulture i sporta Gordana Nakić uz nazočnost gradonačelnika Livna Darka Čondrića, predsjedavajuću Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjanu Krišto, konzula RH u Livnu Tomislava Vrdoljaka, predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata HBŽ-a kao i predstavnika Oružanih snaga BiH i policije.

"Na današnji dan prisjećamo se 23. travnja 1992. godine kada je Livno reklo 'Ne' agresoru i ostalo svoj na svome. Sada je na nama da gradimo bolju budućnost za zajedničko dobro", kazao je Vukadin.

Uime branitelja i braniteljskih udruga čestitku je uputio predstavnik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Livna Željko Krišto kazavši kako su ovo dani ponosa i slave.

Po njegovim riječima, cilj srpskog napada bio je ovladati Livnom i spojiti se sa snagama u dolini Neretve čime bi se u vrlo tešku situaciju dovela Dalmacija dok bi Hrvati s ovih prostora bili potpuno odsječeni od centralnog dijela Hrvatske.

Koliki je strateški značaj obrane livanjskog prostora iz tog vremena u Domovinskom ratu da je to bilo, pojašnjava Krišto, od velike važnosti jer su na tom području hrvatske snage uspjele, ne samo obraniti BiH, već i spriječiti presijecanje Hrvatske na dva dijela.

Sjećanje na Domovinski rat započelo je 13. travnja obilaskom svih pet sektora livanjske bojišnice, te održavanjem izložbe "30/30" u Franjevačkom muzeju i galerija Gorica Livno, a ovogodišnji program obilovao je i nizom sportskih događaja.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta