Svijet     | 23.04.2021. 14:42 |

U Argentini uhićen Crnogorac, navodni član zloglasne skupine 'Pink Panter'

FENA Agencije

PODGORICA, 23. travnja (FENA) - Interpol je u Buenos Airesu uhitio crnogorskog državljanina, člana zloglasne kriminalne grupe Pink Panther, poznate po spektakularnim krađama skupocjenog nakita, prenosi Hina pisanje crnogorskih medija.

Zvjezdan Begić (46) je u Francuskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog krađe nakita vrijednog dva milijuna eura iz jedne zlatarne u Saint Tropezu, a tražila ga je i talijanska policija od 2017. godine zbog pljačke zlatarne u Milanu.

Kako su prenijeli crnogorski mediji, ovaj Podgoričanin u Argentinu je ušao s krivotvorenom putovnicom Europske unije, a u Buenos Airesu je živio pod lažnim argentinskim identitetom. Uhićen je 20. travnja dok je šetao ulicom u naselju Nunez, u kojem se nalazio i luksuzni stan u kojem je živio.

Kako su prenijeli mediji u Podgorici pisanje argentinskih portala, u optužnici podignutoj protiv Begića navodi se da pripada zloglasnoj bandi kradljivaca nakita „Pink Panther“, odgovornoj za najmanje 130 pljački čija je vrijednost procijenjena na desetine milijuna eura.

Za Begićem se, navodi se, traga zbog dva konkretna napada za koja ga sumnjiče međunarodni istražitelji. Prvi se dogodio 2005., kada je s još jednim razbojnikom navodno upao u zlatarnu u francuskom ljetovalištu Saint Tropez odakle su otuđili nakit vrijedan dva milijuna eura. Navodno je pobjegao brodom.

Begića se također sumnjiči da je 12 godina kasnije, 2017., s još dvojicom pljačkaša naoružan ušao u milansku zlatarnu „Paradiso Luxery“ odakle su ukrali 20 satova marke „rolex“, dvije narukvice procijenjene na po 200.000 eura.

Argentinsko pravosuđe će, navodi se u izvješćima, početi postupak njegovog izručenja u zemlje Europe koje ga potražuju.

Podsjeća se da, prema policijskim izvještajima, ozloglašenu skupinu "Pink Panther” čini grupa od oko 200 članova – Crnogoraca, Srba, Hrvata, Bosanaca, od kojih su mnogi s vojnim iskustvom i uglavnom se terete za pljačke veoma vrijednog nakita.

“To su teško naoružani nasilnici koji se ne ustežu zapucati ako upadnu u teškoće, mada do sada nikoga nisu ubili”, rekao je svojevremeno zamjenik direktora Interpola za kriminal i krijumčarenje droge Emanuel Lekler.

Mediji pišu da su britanski policajci tu kriminalnu grupu nazvali “Pink Panther” nakon što su 2004. pokušali prokrijumčariti plavi dijamant u kutiji kreme za lice, kao u čuvenoj istoimenoj filmskoj komediji.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana