Stranačke aktivnosti     | 23.04.2021. 16:14 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Delić i Smailhodžić: Do kraja protiv odvajanja Drine od građana

 

U Goraždu se danas obilježava godišnjica građanske borbe protiv izgradnje obaloutvrda na način kako je to zamislio bivši gradonačelnik Muhamed Ramović. Protiv obaloutvrda koje građanima brane pristup Drini, pa i pogled na nju.

Za istu stvar, nešto ranije, krenula je i politička borba Naše stranke. Prvi je u nju krenuo Ibrahim Delić, zastupnik Naše stranke u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona:

„Radilo se o tome da se Grad Goražde kod Svjetske banke zadužio 10.500.000,00, a u planu je bilo zaduživanje za još 20 miliona KM. Povod za gradnju su bile poplave koje su zadesile Goražde 2010., koje su bile uzrokovane ljudskim faktorom. Stvarne, prirodne, kontinuirane opasnosti nije bilo. To, naravno, nije značilo da nam obaloutvrde nisu potrebne, ali ne ovakve, bez saradnje s drugim opštinama i u vidu betonskih zidova koji priječe i pristup i pogled na Drinu. Uz sve to obaloutvrde je pratio nedostatak transparentnosti, kao što su, na primjer, javne rasprave, zatim rješenje imovinsko-pravnih odnosa na zemljištima gdje je sve gradnja planirana, štetan uticaj na okoliš i brojne druge stvari. Zbog svega toga pisao sam Svjetskoj banci i upozorio ih na sve probleme u vezi s obaloutvrdama.“

Bivši gradonačelnik Ramović je potom pozvao građane da mu daju podršku za izgradnju obaloutvrda, na šta je reagovala Aldijana Smailhodžić, tada vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Goražda. Ona je upozorila na to šta su prioriteti za građane: vrtić, dijalizni centar, parkovi, objekti i sadržaji za bogatiji kulturni i sportski život, deponija, bolje vodosnabdijevanje, itd. Pozvala je građane da gradonačelniku ne daju podršku: „Tad je bilo jasno koliko je ovaj projekat netransparentan. Da je javna rasprava provedena i da je imao podršku, ne bi je naknadno tražio kad smo pokrenuli procese da gradnju zaustavimo. Došlo je bilo do zamjene uloga. Umjesto da gradonačelnik provodi volju građana, on je od građana tražio da ga podrže kako bi provodio svoju volju i realizirao ni na čemu utemeljene želje. Na sve naše zahtjeve da dobijemo uvid u zapisnike s javnih rasprava nikad nismo dobili odgovor.“

Naša stranka je predlagala jeftinije, ekološki i za građane prihvatljiviije, ali također učinkovito kad je zaštita u pitanju: „Mi smo predlagali izradu elaborata za produbljivanje i proširenje korita rijeke Drine. Da se izvrše tačne procjene količine šljunka i pijeska i njihovom eksploatacijom putem koncesija obezbijedi prihod za uređenje obala u smislu izletišta, plaža, šetnica, biciklističkih staza i drugih sadržaja koji su potrebni“, kaže Delić.

U junu 2020. Naša stranka je održala i tribinu na kojoj su o obaloutvrdama govorili Ibrahim Delić, kao i zastupnice Naše stranke u Parlamentu FBiH, Nasiha Pozder i Sanela Klarić. Klarić i Pozder su bile te koje su borbu protiv izgradnje obaloutvrda podigle na federalni nivo vlasti da bi na kraju ishodile konačnu odluku Federalnog ministarstva za urbanizam i prostorno uređenje koje je sve saglasnosti i dozvole koje je izdao lokalni nivo vlasti za gradnju obaloutvrda proglasilo ništavnim. Nastavljeno je i s komunikacijom prema Svjetskoj banci.

Unatoč poništenju rješenja za gradnju, s gradnjom je ipak nastavljeno. Građani su danas organizovali Otvoreni program u kojem su govorili i novoizabrani gradonačelnik Ernest Imamović, koji je pred izbore dobio podršku i Naše stranke, ali i zastupnica Naše stranke Sanela Klarić te građani.

Uporedo s podrškom skupu, Klarić i Pozder su uputile inicijativu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove za provođenje hitnog inspekcijskog nadzora u cilju poštivanja Rješenja Federalnog ministarstva prostornog uređenja koje se tiče zabrane daljnjih radova na obaloutvrdi u Goraždu.

Iz Naše stranke poručuju da će u ovoj borbi ostati do kraja uz građane i postići zacrtani cilj: Obaloutvrde da, ali betonski zidovi ne.

Odjel za odnose s javnošću Naše stranke

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta