Svijet     | 24.04.2021. 10:58 |

SAD nastavljaju vakcinaciju Johnson&Johnson uprkos rijetkom riziku od ugrušaka

FENA Internet

WASHINGTON, 24. aprila (FENA) - Američki zdravstveni službenici prekinuli su pauzu od 11 dana vakcinacije cjepivom Johnson&Johnson nakon što su naučni savjetnici zaključili da prednosti premašuju rijetki rizik od zgrušavanja krvi.

Vlada je prijavila da je kod 15 od osam miliona primalaca ove vakcine došlo do razvijanja izuzetno neobične vrste krvnog ugruška. Sve su bile žene, većina mlađe od 50 godina. Tri su umrle, a sedam je i dalje hospitalizirano.

Ali u konačnici, savezni zdravstveni službenici zaključili su da je jednokratna vakcina J&J presudna za borbu protiv pandemije - i da se rizik od malog ugruška može riješiti upozorenjima kako bi se mlađim ženama pomoglo da odluče trebaju li koristiti tu vakcinu ili alternativu, javlja AP.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti saopćili su da vakcina J&J ima važne prednosti za neke ljude koji su s nestrpljenjem čekali njen povratak. A Uprava za hranu i lijekove ažurirala je letke s informacijama o vakcinama za potencijalne primatelje i zdravstvene radnike, tako da bi vakcine mogle početi davati već u subotu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta