Svijet     | 25.04.2021. 10:59 |

SAD: U Los Angelesu otvorena izložba posvećena turskim diplomatama

FENA Internet

LOS ANGELES, 25. aprila (FENA) - U Los Angelesu, u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) otvorena je ”Izložba diplomata šehida” u znak sjećanja na turske diplomate koje su usmrtile armenske terorističke organizacije, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizator izložbe je Direktorat za komunikacije, a otvorena je u Los Angelesu, gradu u kojem su armenske terorističke organizacije, među kojima su ASALA i JCAG, izvele prve napade na turske diplomate.

Izložba posvećena turskim diplomatama između 1973. i 1984. godine, koje uprkos prijetnjama i napadima armenskih terorističkih organizacija, nisu odustajale od svojih misija i borbe na putu pravde, izavala je veliko interesovanje.

O značaju izložbe, koju su posjetili brojni gosti i predstavnici, nekoliko zemalja, među kojima su i Azerbejdžan, Pakistan i Sirija, govorio je i generalni konzul Republike Turske u Los Angelesu Can Oguz.

Oguz je podsjetio kako je val armenskog terora koji je počeo 1973. godine u Los Angelesu, nastavljen i u narednim godinama, a ubijeno je više od 30 diplomata i članova njihovih porodica.

”Nikada ih ne zaboravljamo, ali ih se u ovakvim danima posebno sjećamo”, rekao je Oguz i dodao kako oni koji govore samo o armenskim patnjama, trebaju poslušati priče turskih diplomata koji su pali kao šehidi.

Dodao je kako nisu gajili gnjev ni mržnju zbog ubijanja svojih građana u teškom periodu Prvog svjetskog rata, ali i da ih nisu zaboravili.

Istakao je i kako je neprihvatljivo da treće strane patnje kroz historiju iskorištavaju u političke svrhe, te da će ovakve odluke biti uzrok problema i danas i u budućnosti.

Generalni konzul Azerbejdžana u Los Angelesu Nesimi Agayev kazao je kako su uvijek bili rame uz rame s Turskom i da su se zajedno borili protiv zločina armenskih terorističkih organizacija.

Planirano je da izložba koja je 24. aprila otvorena i u Istanbulu, u narednim sedmicama bude otvorena i u Washingtonu te New Yorku, u SAD-u.

Izložba detaljno govori i sistemskim terorističkim napadima i atentatima na turske diplomate širom svijeta.

Predstavljeni su i audio-vizuelni materijali koji svjedoče o strahotama koje su izveli armenski teroristi.

Pored toga, predstavljene su i historijske činjenice o događajima iz 1915. godine i naporima Turske da istina izađe na vidjelo.

Otvorenje izložbe komentirao je i šef Direktorata za komunikacije Predsjedništva Republike Turske Fahrettin Altun koji je kazao kako osuđuju armenske terorističke organizacije.

Atentat na generalnog konzula Republike Turske u Los Angelesu Mehmeta Baydara i konzula Bahadira Demira 1973. godine, koji je izveo Amerikanac armenskog porijekla, bio je početak terorističkih napada na turske diplomate.

U napadima koje su izveli pripadnici armenskih terorističkih organizacija, među kojima su ASALA i JCAG, od 1970-ih ubijeno je najmanje 77 osoba, od toga 58 turskih državljana. Među njima je 31 turski diplomata i njihovi članovi porodica. Mnogi su ranjeni.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta