Svijet     | 25.04.2021. 16:52 |

Erdogan: Nastavit ćemo održavati duh Canakkalea živim

FENA Internet

ANKARA, 25. aprila (FENA) - Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je da će Turska nastaviti čuvati duh Bitke na Canakkaleu i ustrajati u progresu i odbrani prava i interesa njenog naroda čija historija je bogata slavnim pobjedama, javlja Anadolu Agency (AA).

U Turskoj se danas obilježava 106. godišnjica kopnene Bitke na Canakkaleu, a turski predsjednik Erdogan je u poruci tim povodom odao počast svim šehidima koji su utkali svoje živote u temelje nezavisnosti Turske.

“Kako u prošlosti, tako i sada naš narod pokazuje da je spreman i u najtežim okolnostima da se mobilizira i po cijenu života brani svoju domovinu i zastavu. Zadaća novih generacija je da čuva poruku nezavisnosti i budućnosti koje su krvlju, žarom i tijelima ispisane na Canakkaleu“, poručio je Erdogan.

U Evropi poznatija kao Bitka na Galipolju, jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu, ali, po mnogim pokazateljima, i u historiji uopšte.

Pomorska bitka koja je između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine vođena kod Galipolja, kao i kopnena bitka koja se na Galipolju odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine, bitke su koje zauzimaju najznačajnije mjesto u Turskoj pa i historiji svih muslimanskih naroda ovoga dijela svijeta.

Na današnji dan 1915. godine, devet mjeseci nakon početka Prvog svjetskog rata, saveznički vojnici iskrcali su se na obale Galipolja s namjerom sa otvore tjesnac Canakkalea za prodor savezničke flote za napad na Istanbul. Međutim, savezničke snage naišle su na snažan i hrabar otpor Turaka i nisu uspjele u nakani.

Selo Anzak u kojem se tradicionalno obilježava godišnjica kopnene bitke na Galipolju je ustvari akronim koji trajno podsjeća na učešće australske i novozelandske vojske u toj bitci (Australian and New Zeland Army Corps).

Širom Australije i Novog Zelanda danas se također obilježava Dan Anzaka.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo