Bosna i Hercegovina     | 26.04.2021. 10:27 |

Pokrenuto potpisivanje peticije za ispravku doplatka penzije bh. građanima u Norveškoj

FENA

OSLO, 26. aprila (FENA) -  Zvonimir Vojtulek, aktivist, svećenik, humanist i političar norveške KrF stranke se već duže zalaže za ispravku doplatka penzija građanima iz Bosne i Hercegovine u Norveškoj, a inicirao je i potpisivanje peticije koja bi trebala pomoći u postizanju ovog cilja.

Problem u tome je što se u devedesetim godinama prošlog stoljeća bh. građanima nisu priznala odgovarajuća penzijska prava kao ratnim izbjeglicama. Takva prava inače imaju sve druge grupe izbjeglica koje žive u Norveškoj.

-Bez obzira na Vašu nacionalnu ili vjersku pripadnost, naša peticija obuhvata sve izbjeglice sa kolektivnom zaštitom. Skoro tri godine političkog rada, nebrojeni sati i mjeseci pisanja pisama, dopisa, telefonskih razgovora, i posjete naše delegacije Bosne i Hercegovine norveškoj Vladi kod Geira Toskedala, člana Odbora za vanjske poslove i odbranu za stranku KrF, u vladi Norveške, doveli su do ove peticije. Anders Tyvand i ja smo zajednički napisali ovu rezoluciju koja je navedena u peticiji i uspjeli da se ona jednoglasno izglasa na Konvenciji  županijskog vijeća KrF za Vestfold i Telemark. Svi norveški delegati su podržali i nas i vas. Ali, to nije dovoljno. Zato želimo da ovom peticijom pokažemo svim političarima u Norveškoj da postoji velika podrška ovoj rezoluciji i da se ona mora usvojiti i provesti, navodi se u Vojtulekovom i Tyvandovom pozivu bh. građanima da potpišu peticiju.

On ih je pozvao da lobiraju i kod članova svojih obitelji, ali i norveških prijatelja da „sudjeluju u ispravljanju velike nepravde“.  Potpisivanje peticije traje do 30. aprila.

-Ovo nije traženje milostinje od Norveške. Naši građani i ta generacija naših izbjeglica je najbolje integrirana ikada u Norveškoj. Ta generacija je radila od skoro prvog dana, najteže poslove, njihova djeca su u većem postotku nego Norvežani nosioci akademskih diploma. Ta penzija pripada njima. Ona je zaslužena! Računam na više od 10.000 vaših potpisa, mada nas ima mnogo više. Sada ste Vi ti koji mogu odlučiti, navodi se u pozivu za potpisivanje peticije koja je na navedenom linku.  („www.opprop.net/rettferdig_pensjon_ti_flyktninger_fra_bosnia“)

Anders Tyvand je savjetnik ministra saobraćaja u trenutnoj vladi i član županijskog vijeća KrF za Vestfold i Telemark, kao i Vojtulek koji je i predsjednik KrF Horten.

Ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević podržao je ovu inicijativu i apelira na bh. građane da se odazovu ovom apelu.

-Bitno nam je da se ova stvar riješi u interesu naših građana, jer se ovaj previd desio u godinama kada su naši ljudi tek došli u Norvešku, ističe ambasador Makarević.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo