Bosna i Hercegovina     | 26.04.2021. 14:15 |

Košarac: Diplomatskim aktivnostima obustaviti gradnju deponije na Trgovskoj gori

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 26. aprila (FENA) – Članovi Koordinacionog tijela za Trgovsku goru i eksperti pravnog tima danas su održali radni sastanak na kojem su, pored ostalog zaključili da se diplomatskim aktivnostima značajno može uticati na Hrvatsku da obustavi gradnju deponije nuklearnog otpada, te da u tom cilju treba mobilizirati sve pravne i ekspertske snage BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac je nakon sastanka novinarima kazao da nisu zadovoljni diplomatskim nivoom aktivnosti koje Bosna i Hercegovina čini.

Podsjetio je na zahtjev članova Predsjedništva BiH koje je donijelo odluku da se sve institucije stave u funkciju interesa građana entiteta kako Republike Srpske tako i Federacije BiH u cilju onemogućavanja izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

- Nismo zadovoljni angažmanom Ministarstva vanjskih poslova BiH jer smo obaviješteni od šefa ekspertskog tima da to ministarstvo nije ništa uradilo kako bi naši eksperti ušli na teritoriju Čerkezovca, odnosno, Trgovske gore i da paralelno rade zajedno sa kolegama iz Hrvatske – rekao je Košarac.

Naveo je da je Vijeće ministara BiH obavezalo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da putem diplomatsko konzularne mreže omoguće bh. ekspertima pristup, ali nije došlo do realizacije toga.

- Jesmo zabrinuti. Smatramo da diplomatskim aktivnostima značajno možemo uticati na Hrvatsku stranu. Obaviješteni smo od naših eksperata a na temelju njihovih komunikacija koje imaju sa Hrvatskom stranom, u nivou međunarodnog formata,  da Hrvatska definitivno neće odustati – naglasio je Magazinović.

On smatra da odgovornost za propuste snose MVP BiH i ministrica Bisera Turković što, kako je kazao, po tom pitanju ne rade ništa, te da zapravo niko od predstavnika BiH ne komentira niti traži rješenje za Trgovsku goru, osim člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Iz tog razloga će, podcrtao je, na temelju potpunih informacija koje su danas zatražene od ekspertskog i pravnog tima napraviti potpuno informaciju Predsjedništvu BiH u narednih 15 dana.

Insistirat će na tome, kaže ministar Košarac, a s obzirom da se Predstavništvo BiH jedanput već odredilo, da se napravi analiza šta su drugi organi u BiH uradili kada je u pitanju Trgovska Gora.

Na sastanku je danas razgovarano i o tome da se da zadatak pravnom timu da u narednom periodu izradi strategiju, te da se u roku od 15 dana napravi analiza svih konvencija kako bi uspjeli da omoguće tu vrstu rasprave.

Također je ukazano na potrebu da se donesu mjere u cilju obustave izgradnje ili neke druge mjere kako Hrvatska ne bi išla previše dinamično u odnosu na BiH.

- Mi to imamo pravo, od tog stava definitivno nećemo odustati jer smatramo da je veoma značajno i važno da postoji potpuna mobilizacija svih relevantnih institucija u tom pravcu kako i na koji način da mi odgovorimo na sve ovo što Hrvatska radi – naglasio je Košarac.

Razgovarano je i o inicijativi Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da se na sjednici Pododbora za transport energetiku i životnu sredinu, koja je zakazana za 20. maj ove godine, snagom argumenata i činjenica sa predstavnicima Evropske unije govori o ovom pitanju s obzirom na činjenicu da sve ukazuje na to da Hrvatska ne odustaje od svojih planova namjera.

Sastanku su prisustvovali i ministrica za prostorno uređenje građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, ministrica za turizam i okoliš Federacije BiH Edita Đapo, direktor Regulatorne agencije za radijacionu nuklearnu sigurnost BiH Marinko Zeljko, predsjedavajući Pravnog tima za Trgovsku goru Željko Bogut, te predsjedavajući ekspertnog tima za Trgovsku goru Emir Dizdarević.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom