Svijet     | 26.04.2021. 13:21 |

U raketnom napadu na vladin objekat u Afganistanu ranjeno šesnaestoro djece

FENA Internet

KABUL, 26. aprila (FENA) - Najmanje šesnaestoro djece je ranjeno kada je raketa pogodila zgradu u kojoj se nalazi ured guvernera tokom vjerske ceremonije, saopćili su lokalni zvaničnici, optužujući za napad talibanske pobunjenike.

Sukobi između afganistanske vlade i talibana pojačali su se odnedavno širom zemlje jer mirovni pregovori nisu ostvarili napredak unatoč međunarodnim apelima da se umanji nasilje.

Iqbal Sayeed, guverner Kunara, kazao je da je raketa pogodila dvoranu u zgradi dok se održavalo takmičenje u recitovanju svetog Kurana.

Najmanje 16 djece, tri pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti i zvaničnici za vjerska pitanja su ranjeni, kazao je Sayeed, a neka od ranjene djece u kritičnom su stanju.

Talibani, koji se bore da svrgnu afganistansku vladu koja uživa stranu podršku otkako su zbačeni s vlasti u invaziji pod američkim vodstvom u 2001., saopćili su da su upoznati s incidentom i da provode istragu.

Adganistanska vlada tvrdi da su od objave planova američkog predsjednika Joa Bidena u ovom mjesecu o povlačenju američkih vojnika do 11.  septembra, talibani intenzivirali napade na afganistanske snage sigurnosti.

Više od 100 afganistanskih civila i pripadnika snaga sigurnosti poginulo je u borbama u posljednjih najmanje deset dana i mnogi su ranjeni, sudeći po vladinim zvaničnicima.

Šest ljudi ranjeno je u ponedjeljak u u eksploziji bombe podmetnute kraj puta koja je zahvatila vojno vozilo u istočnom gradu Jalalabadu.

Talibanski pobunjenici ubili su osam pripadnika policijske jedinice za zaštitu u jugoistočnoj pokrajini Logar u nedjelju, saopćio je policijski portparol Gul Haidar Ahmad.

Mirovni pregovori između afganistanske vlade i talibanskih pobunjenika u katarskoj prijestonici Dohi su zakočeni. Afganistanska mirovna konferencija uz američku podršku u Turskoj prvobitno zakazana za 24. april odgođena je zbog talibanskog odsustva.

Skoro 1.800 afganistanskih civila ubijeno je ili ranjeno u prva tri mjeseca 2021. tokom borbi između vladinih snaga i talibanskih pobunjenika, saopćile su Ujedinjene nacije, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije