Bosna i Hercegovina     | 26.04.2021. 15:53 |

Zajednička komisija za obranu i sigurnost BiH traži sjednicu PSBiH o migracijama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. aprila (FENA) -  Članovi Zajedničke komisije za obranu i sigurnost Bosne i Hercegovine upoznali su se na 14. sjednici s Informacijom o stanju sigurnosti BiH u 2018. i 2019. godini. Primljena je k znanju i Informacija o trenutačnim aktivnostima koje se vode s zemljama s kojima je BiH u pregovorima o potpisivanju sporazuma o readmisiji, saopćeno je iz PSBiH.

Na sjednici komisije usvojen je i zaključak kojim se traži da oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) održe zajedničku sjednicu na kojoj će se raspravljati o stanju migracija u BiH.

Zajednička komisija nije podržala zastupničku inicijativu Aide Baručije, Branislava Borenovića, Dženana Đonlagića, Edite Đapo, Jasmina Emrića, Mirjane Marinković - Lepić, Saše Magazinovića i Šemsudina Mehmedovića "kojom se traži da Udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima i organizirane ilegalne migracije, putem Ministarstva sigurnosti BiH i Vijeća ministara BiH, dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH izvještaj o radu za razdoblje 2018. - 2020. godine.“

Usvojen je zaključak kojim se Vijeće ministara BiH obvezuje da PSBiH dostavi izvještaj o radu Udarne grupa za borbu protiv trgovine ljudima i organizirane ilegalne migracije za razdoblje 2018. - 2020. godine.

Nije podržana zastupnička inicijativa zastupnika iz Kluba SDA "kojom predlažu da Ministarstvo obrane BiH za Zastupnički dom PSBiH pripremi izvještaj o uvjetima rada pripadnika Oružanih snaga BiH, obuhvaćajući njihov službeni, osobni, obiteljski i ukupni društveni standard, te da eventualno predloži mjere za poboljšanje standarda pripadnika Oružanih snaga BiH.“

Nije primljena k znanju Informacija o stanju u području migracija u BiH za studeni 2020. godine.

S dnevnog reda sjednice, radi dopune, skinuto je razmatranje Izvještaja o radnoj posjeti Ministarstvu obrane BiH.

Zajednička komisija je, tokom rasprave o dnevnom redu sjednice, usvojila zaključak da Vijeće ministara BiH i Komisija za suradnju s NATO-om pripreme informaciju o provođenju Programa reformi 2019. – 2020, saopćeno je iz Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu