Svijet     | 26.04.2021. 16:13 |

Nigerija - Više od 30 vojnika ubijeno u napadu militanata

FENA Internet

MAIDUGURI, 26. aprila (FENA) – Militanti su zauzeli vojnu bazu u sjeveroistočnoj Nigeriji i ubili više od 30 vojnika prije nego što su se povukli suočeni sa zračnim udarima, saopćili su vojnici i mještani.

Vjeruje se da napadači pripadaju regionalnom ogranku Islamske države. Oni su napali bazu u gradu Mainok u sjeveroistočnoj državi Boro u nedjelju popodne, saopćila su trojica vojnika i mještanin za Reuters.

Tokom rastuće nesigurnosti širom Nigerije ubijeni su brojni vojnici i civili u ovoj godini. Tridesetak vojnika ubijeno je u četiri napada militanata na sjeveroistoku Nigerije.

Vojni portparol izjavio je da će vojska objaviti saopćenje o incidentu, ali je odbio dodatno komentirati.

Izvori su kazali Reutersu da su 33 vojnika ubijena u nedjeljnom napadu. Militanti su nosili maskirne uniforme i stigli su u oko 16 kamiona s topovima i u šest vojnih vozila otpornih na mine, saopćio je jedan od vojnika. Nakon nekoliko sati zauzeli su bazu i vojnici su pozvali na zračne udare.

Još vojnika je ubijeno kada su militanti iz zasjede napali pojačanja koja su krenula u pomoć, saopćili su vojni izvori. Mještanin je također kazao da su napadači zapalili policijski štab u gradu.

- Vidio sam ih kako se bore s vojnicima. Kada su se borbeni avioni pojavili na nebu, militanti su pobjegli i sakrili su se u osnovnu školu – izjavio je mještanin Ba Umar Abba Tuja za Reuters.         

Tuja je kazao da su militani otišli oko ponoći.

Mainok se nalazi otprilike 55 kilometara od Maidugurija, prijestonice države Borno.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana