Svijet     | 26.04.2021. 16:36 |

Evropska komisija pokrenula pravni postupak protiv AstraZenece

FENA Internet

BRISEL, 26. aprila (FENA) - Evropska komisija objavila je u ponedjeljak da je pokrenula pravni postupak protiv AstraZenece zbog nepoštivanja ugovora o isporuci vakcina protiv COVID-19 i nepostojanja "pouzdanog" plana za osiguranje pravovremene isporuke.

AstraZeneca je odgovorila da je pravna tužba EU bila bez osnova i obavezala se da će se snažno braniti na sudu, javlja Reuters.

- AstraZeneca se u potpunosti pridržavala Ugovora o kupovini unaprijed s Evropskom komisijom i snažno će se braniti na sudu. Vjerujemo da je bilo koja parnica bez osnova i pozdravljamo ovu priliku da riješimo ovaj spor što je prije moguće - saopćila je AstraZeneca u ponedjeljak.

Prema ugovoru, anglo-švedska kompanija obavezala se da će uložiti "najveće napore" da isporuči 180 miliona doza vakcina u EU u drugom kvartalu ove godine, što je ukupno 300 miliona u periodu od decembra do juna.

Ali AstraZeneca je u izjavi od 12. marta poručila da će joj biti cilj isporučiti samo jednu trećinu do kraja juna, od čega oko 70 miliona u drugom kvartalu. Sedmicu dana nakon toga, Komisija je kompaniji poslala pravno pismo u prvom koraku formalne procedure za rješavanje sporova.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana