Bosna i Hercegovina     | 27.04.2021. 10:42 |

CCI poziva Skupštinu KS na usvajanje Zakona o sprječavanju nepotizma

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. aprila (FENA) -  Centri civilnih inicijativa (CCI) pozvali su Skupštinu Kantona Sarajevo da usvoji Zakon o sprječavanju nepotizma.

Kako se navodi u saopćenju, CCI su u periodu februar-maj 2020. godine učestvovali u radu Radne grupe za izradu nacrta Zakona o sprječavanju nepotizma i stranačkog zapošljavanja u Kantonu Sarajevo, koji će biti razmatran danas na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, te pozivaju zastupnike i zastupnice Skupštine Kantona Sarajevo na njegovo usvajanje.

CCI žele skrenuti pažnju javnosti na važnost navedenog Zakona, te pozvati zastupnike i zastupnice da glasaju za njegovo usvajanje.

Donošenje i usvajanje Zakona o sprječavanju nepotizma i stranačkog zapošljavanja u organima uprave i ostalim institucijama čiji je osnivač ili suosnivač Kanton Sarajevo je izuzetno važan korak za uspostavljanje društva jednakih prilika za sve građanke i građane.

Jasnom zabranom nepotizma i stranačkog zapošljavanja, te sankcionisanjem ovih oblika korupcije, Skupština Kantona Sarajevo bi riješila višedecenijski problem sa kojim se građanke i građani Kantona Sarajevo svakodnevno suočavaju prilikom zapošljavanja u javnom sektoru.

Zapošljavanje u javnom sektoru koje je uslovljeno familijarnom vezom ili stranačkom iskaznicom nije pošteno i stvara društvo nejednakih prilika. Takva praksa rezultira prekomjernim koruptivnim zapošljavanjem, nekompetentnim kadrovima na odgovornim pozicijama i lošim javnim uslugama za građanke i građane. Istraživanja CCI-ja pokazuju da su upravo nekompetentni pojedinci pod stranačkim uticajem primarno odgovorni za loše rezultate poslovanja, gubitke u poslovanju, gomilanje dugova, loše javne usluge, te zloupotrebe i nezakonitosti u javnim nabavkama i zapošljavanju po dubini.

- Pozicije u javnom sektoru (javnim preduzećima, institucijama, agencijama, javnim ustanovama, vanbudžetskim fondovima) ne smiju se gledati kao izborni plijen i baza stranačkih glasova, jer to nije privatna svojima političkih stranaka već svih nas, građanki i građana. Praksa nepotizma i stranačkog zapošljavanja nije zakonita i društveno prihvatljiva jer se uvijek odvija kroz nezakonito pogodovanje u zapošljavanju na štetu najkvalitetnijih na tržištu rada. Prema istraživanjima, mladi upravo ovaj vid korupcije navode kao primarni razlog odlaska iz BiH - saopćeno je iz CCI-ja

Proces zapošljavanja mora se osloboditi uticaja politike, a zaposlenici/e trebaju biti birani isključivo na osnovu kvalifikacija, a ne na osnovu stranačke ili neke druge pripadnosti. Kvalifikacije kandidata, njihova stručnost, vještine i iskustvo, moraju biti glavni kriterij prilikom zapošljavanja.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom