Svijet     | 27.04.2021. 10:36 |

Human Rights Watch: Izrael čini zločin apartheida

FENA Internet

LONDON, 27. aprila (FENA) - Izraelske vlasti čine zločin apartheida nad Arapima na okupiranim teritorijama i unutar vlastitih granica, saopćila je međunarodna organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW).

U novom izvještaju, HRW navodi da postoji "sveobuhvatna politika izraelske vlade da održi dominaciju jevrejskih Izraelaca nad Palestincima".

Zahtijeva od Međunarodnog krivičnog suda da istraži sve one koji su umiješani, javlja BBC.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je izvještaj kao "nerazuman i lažan".

Optužilo je Human Rights Watch da ima "dugogodišnju antiizraelsku agendu" i da provodi dugotrajnu kampanju koja "nema veze s činjenicama ili stvarnošću na terenu".

Izraelska arapska manjina čini nešto više od 20 posto stanovništva, dok najmanje 2,5 miliona Palestinaca živi na Zapadnoj obali koju okupira Izrael, a 350.000 u istočnom Jerusalemu pod vlasti Izraela. Oko 1,9 miliona Palestinaca živi u Pojasu Gaze, za koji UN smatraju da je također pod okupacijom Izraela.

Izrael je okupirao teritorije u ratu na Bliskom istoku 1967. godine. Iz Gaze se povukao 2005. godine, ali još uvijek kontroliše većinu svojih granica, kao i svoj zračni prostor i vode u blizini svoje obale.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo