Bosna i Hercegovina     | 27.04.2021. 13:27 |

Pehar: Imunizacija godišnje spašava između dva i tri miliona ljudi

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 27. aprila (FENA) - Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar naglasio je danas da je imunizacija jedno od najvećih svjetskih medicinskih dostignuća 20. stoljeća, koja godišnje spašava između dva i tri miliona ljudskih života.

Pehar je na današnjoj konferenciji za medije u povodu Evropske sedmice imunizacije naglasio da o važnosti imunizacije trebamo glasnije i češće govoriti.

-Posebno kada podaci za prošlu godinu nisu ohrabrujući i kada nas brinu podaci da je obuhvat imunizirane djece znatno opao, te nam sada prijeti povratak bolesti koje su mogle biti spriješene vakcinacijom. Važnost imunizacije ne smijemo zaboraviti - kazao je Pehar.

Ističe da iza svake vakcine stoji hiljade stručnjaka, godine predanog rada i istraživanja, koja su postigla da vakcine budu dostupna, sigurna i efikasna zaštita protiv zaraznih bolesti.

- Programi vakcinacije dali su ogroman doprinos ukupnom zdravlju i produženju životnog vijeka ljudi. Značaj imunizacije za javno zdravlje je neprocjenjiv i zato svi moramo raditi na njenoj promociji i isticati njenu važnost  - zaključio je Pehar.

USKORO VIDEO

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom