Bosna i Hercegovina     | 27.04.2021. 14:08 |

Scano: Vakcine su u potpunosti iskorijenile male boginje

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 27. aprila (FENA) - Vakcinacijom smo spasili milione života i spriječili mnogo patnje. Na dan Evropske sedmice imunizacije želimo poslati poruku da sva djeca trebaju biti vakcinisana u redovnom programu - kazao je šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH Fabio Scano na današnjoj online konferenciji za medije Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Napomenuo je da su vakcine u potpunosti iskorijenile bolesti kao što su male boginje, a več dvadeset godina na evropskom području WHO-a nema dječije paralize. 

- No, moć vakcina ne staje tu. Naime, od 2010. do 2018. godine vakcina protiv rubeole spriječila je 23 miliona smrtnih ishoda - istaknuo je Scano. 

Kako je kazao, rutinska vakcinacija je veoma važna da bi se kontrolisao virusni hepatitis, da bi se eliminisao rak grlića maternice, kao i upale pluća, gripe i druge bolesti koje se mogu spriječiti vakcinama, a sve to nas podsjeća da moramo podržati uvođenje i drugih vakcina koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF.

Dodaje da su decenije uspjeha rutinske imunizacije u BiH sada ugrožene zbog pada obima ovog procesa, a sve zbog efekta koji je prouzrokovala pandemija koronavirusa u cijelom svijetu. 

- Najbolji način da svom djetetu obezbijedite zdrav život je da ne propusti imunizaciju bazičnim vakcinama za djecu. Da bi to omogućili moramo ojačati sistem vakcinacije i roditeljima pružiti tačne informacije u procesu imunizacije. Vrijednost vakcinacije nikada nije bila očiglednija nego sada, a najbolji podsjetnik je pandemija koronavirusa - zaključio je Scano. 

Uskoro video.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo