Bosna i Hercegovina     | 27.04.2021. 14:59 |

Općina Novo Sarajevo - Povećanje izdvajanja za nezaposlene porodilje

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 27. aprila (FENA) - U budžetu Općine Novo Sarajevo planiran je veći iznos nego prošle godine, kako bi se nezaposlene porodilje dovele u što je moguće ravnopravniji položaj u odnosu na zaposlene, te je ukupno izdvajanje oko 200.000 KM. 

Umjesto dosadašnje novčane pomoći u iznosu od 80 KM koje primaju nezaposlene porodilje s područja Općine Novo Sarajevo dok su na porodiljskom odsustvu, predviđeno je povećanje ovog iznosa na 100 KM. U periodu januar-mart 2021. godine Općina Novo Sarajevo je, putem Službe za socijalna pitanja, zdravstvo, izbjeglice i raseljene osobe, dodijelila novčanu pomoć porodiljama koje nisu u radnom odnosu u ukupnom iznosu od 49.900 KM. 

Trenutno ovo pravo na mjesečnom nivou ostvaruje 180 porodilja, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.

Pravo na jednokratnu naknadu po rođenju blizanaca, trećeg i svakog narednog djeteta u iznosu od po 500 KM ostvarilo je 27 porodilja. Ukupan iznos koji je Općina Novo Sarajevo dodijelila za period januar-mart iznosi 16.000 KM. Za ove namjene u općinskom budžetu planiran je veći iznos nego prošle godine što je ukupno 45.000 KM.

Za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje Općina Novo Sarajevo dodjeljuje iznos od 2.000 KM za do tri pokušaja medicinski potpomognute oplodnje. Ovo pravo za tri mjeseca ove godine ostvarilo je 13 korisnika u ukupnom iznosu od 26.000 KM. U budžetu Općine Novo Sarajevo za 2021. godinu planirano je 60.000 KM što je, također, povećanje izdvajanja u odnosu na prethodnu godinu.

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć osobama i domaćinstvima s područja Općine Novo Sarajevo ostvarilo je 79 korisnika u ukupnom iznosu od 29.500 KM. Ovo pravo dodjeljuje se za participaciju u liječenju i osobama i domaćinstvima u stanju socijalne potrebe, a u općinskom budžetu planirana su sredstva u iznosu od 100.000 KM.

Za realizaciju svih navedenih mjera u okviru budžetskog programa socijalne potpore za period januar-mart 2021. godine izdvojena su sredstva u ukupnom iznosu od 120.500 KM, saopćeno je iz ove općine.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu