Bosna i Hercegovina     | 27.04.2021. 14:47 |

Musa: U maju očekujemo intenziviranje procesa imunizacije (VIDEO)

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 27. aprila (FENA) - Voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa na online pres-konferenciji predstavnika Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, Federalnog ministarstva zdravstva, UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije u BiH povodom Evropske sedmice imunizacije 2021., kazao je da su u FBiH dosad 48.464 osobe dobilo dozu vakcine protiv Covida 19, a da je ukupno zaprimljeno dosad 70.690 cjepiva različitih proizvođača i platformi.

- Prema informacijama koje smo dobili od Ministarstva civilnih poslova BiH, očekujemo da se već u prvim sedmicama maja intenzivira proces imunizacije, odnosno isporuke cjepiva koje očekujemo putem dva mehanizma - Covax-a i zajedničke nabavke Evropske unije, tako da će se kroz naredni mjesec ovaj proces intenzivirati - izjavio je Musa.  

Kazao je da, kada je riječ o Covidu-19, djeca na svu sreću imaju nizak rizik od komplikacija. Nažalost, oni trpe druge posljedice, kako je naglasio, a jedna od njih jeste provođenje rutinskog programa imunizacije.

U 2020. godini podaci o obuhvatu govore da su ostvareni za 30 do 40 posto niži od ciljnih vrijednosti. 

-To je činjenica koja nas sve treba zabrinuti. Cilj nam je u periodu koji je pred nama intenziviranje redovitog programa imunizacije kako bi se nadoknadili propusti, odnosno niži obuhvati imunizacije. Želimo da ohrabrimo kako padijatre, zdravstvene ustanove, pedijatrijske službe, da urade pregled kartona, i vide gdje su propuštene imunizacije i pozovu roditelje da se jave svojom pedijatrijskim službama kako bi nadoknadili propuštenu vakcinaciju - rekao je Musa. 

Pogledajte https://fena.ba/video/5780/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1gIzCrWg1xpc3o72dnAPHWloHbkYy4KeZ?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom