Bosna i Hercegovina     | 27.04.2021. 17:52 |

Odobrena Vladina strategija reforme upravljanja javnim finansijama

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 27. aprila (FENA) - Poslanici u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta upoznati su na današnjoj sjednici sa Strategijom reforme upravljanja javnim finansijama u Federaciji BiH za razdoblje 2021.-2025. godina, koja će biti objavljenja na web-stranici Federalnog ministarstva finansija.

Ovu strategiju izradila je Federalna vlada a obrađuje svaki segment upravljanja javnim finansijama, od prikupljanja javnih prihoda, upravljanja rashodima, javnim dugom, javnim investicijama, do unutrašnje kontrole i vanjske revizije, s namjerom da budu provedene značajne reforme.

Dokument je izrađen imajući u vidu poseban značaj jačanja ove oblasti za daljnji ekonomski napredak unutar FBiH te da pruži snažan oslonac za reforme čija je provedba planirana u drugim sektorima, kao i da bude u mogućnosti odgovoriti zahtjevima koje proces pridruživanja Evropskoj uniji postavlja pred čitavu Bosnu i Hercegovinu.

Prije ove tačke dnevnog reda, poslanici su na današnjoj sjednici većinom glasova podržali izvještaj o izdvajanju novca iz tekuće rezerve Vlade FBiH iz federalnog budžeta u prošloj godini.

Također su upoznati s izvještajem predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare o njegovih devet odluka o pomilovanju odnosno skraćivanju zatvorskih kazni za devet osuđenika, od kojih su tri kažnjena za krivično djelo iz oblasti šumske krađe, tri za kršenje propisa iz oblasti zaštite okoliša, a tri su osuđeni policijski službenici.

Prema ovim Čavarinim odlukama, maksimalno skraćenje kazni je osam mjeseci a minimalno tri mjeseca.

Sjednica Predstavničkog doma je u toku.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana