Svijet     | 28.04.2021. 09:41 |

Francuska vlada osudila pismo vojnika koji upozoravaju na građanski rat

FENA Internet

PARIZ, 28. aprila (FENA) - Francuska vlada osudila je otvoreno pismo koje su potpisali aktivni vojnici u kojem se kaže da se zemlja kreće ka "građanskom ratu" zbog vjerskog ekstremizma.

Oko hiljadu vojnika, muškaraca i žena, uključujući oko 20 penzionisanih generala, potpisali su pismo, javlja BBC.

Optužila je "fanatične partizane" za stvaranje podjela među zajednicama i rekla da islamisti preuzimaju cijele dijelove nacionalne teritorije.

Ministri su osudili poruku objavljenu u desničarskom časopisu. Pismo je prvi put objavljeno 21. aprila, na 60. godišnjice neuspjelog državnog udara.

- Vrijeme je teško, Francuska je u opasnosti - navodi se u pismu.

Liderka krajnje desnice Marine Le Pen, kandidatkinja na predsjedničkim izborima sljedeće godine, javno je podržala bivše generale.

Ali, ministrica nadležna za oružane snage Florence Parly oglasila se na svom Twitter profilu povodom objave pisma.

- Dva nepromjenjiva principa usmjeravaju djelovanje pripadnika vojske vezano za politička stajališta: neutralnost i lojalnost - napisala je ona.

Ranije je upozorila da će svi potpisnici koji još uvijek služe vojsku biti kažnjeni zbog prkošenja zakonu koji nalaže da ostanu politički neutralni.

U pismu se upozorava francuski predsjednik Emmanuel Macron, njegova vlada i poslanici na "nekoliko smrtonosnih opasnosti" koje prijete Francuskoj, uključujući "islamizam i horde banlieuea" - siromašna migrantska predgrađa koji okružuju francuske gradove.

Potpisnici tvrde da se francuska politika svodi na pokušaj stvaranja "rasnog rata" napadanjem kipova i drugih aspekata francuske historije.

Oni takođe optužuju vladu da policiju pokušava koristiti "kao posredničke agente i žrtvene jarce" brutalnim potiskivanjem popularnih "gilets jaunes" ili protesta žutih prsluka posljednjih godina.

- Nema više vremena za odugovlačenje. Ako ne budemo ništa činili doći će do građanskog rata... za koji ćete vi biti odgovorni - zaključuje se u pismu.

U zemlji koja daje finansijske podsticaje nekoliko hiljada bivših generala na penzionisanim i rezervnim listama, podrška samo njih 20 takvom eksplozivnom jeziku može imati posljedice, piše BBC.

Bez obzira na to, to što je pismo uopće napisano i objavljeno znak je opasnih vremena, a podrška Marine Le Pen znači da će ova tema nastaviti biti u fokusu u godini kampanje koja predstoji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana