Ekonomija     | 28.04.2021. 11:36 |

Pokrenuta inicijativa u funkciji jačanja korporativne odgovornosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. aprila (FENA) - Kako bi se osiguralo bolje poštivanje ljudskih prava u privrednom sektoru, Institut za razvoj mladih KULT u saradnji sa Udruženjem poslodavaca FBiH je, uz finansijsku podršku Europske unije, pokrenuo inicijativu radi uspostave politike i definisanja praktičnog uputstva za bh. kompanije u funkciji jačanja korporativne odgovornosti po pitanju poštivanja ljudskih prava u BiH, utemeljene na Vodećim načelima UN-a.

- U dosadašnjoj implementaciji Inicijative provedena je analiza o stanju ljudskih prava u privrednom sektoru u BiH, izrađena Metodologija za izradu Povelje o ljudskim pravima u privrednom sektoru u BiH, kao i sama Povelja koju su potpisali više od 80 kompanija u BiH, te poslodavačka i druga udruženja - navodi Udruženje poslodavaca FBiH u saopćenju za javnost.

Kako se nadalje navodi, pokrenut je prvi servis za razvijanje korporativnog volontiranja u BiH, www.volontiraj.ba i napravljen dokument Okvirne smjernice BiH za implementaciju UNGP-a 2021.-2025.

- U doba globalne međuzavisnosti, društveno odgovorno poslovanje je sve važnije, a odgovoran odnos prema poslovanju znači i održiviji ekonomski razvoj. Veoma smo ponosni na ovaj projekat. Imamo odlične rezultate koji će, sigurna sam, pomoći nadležnim institucijama da primijene osnovna načela u poštivanju ljudskih prava u poslovanju - kazala je program menadžerica Delegacije EU u BiH Ajša Adrović-Bešlagić na sastanku održanom 27. aprila 2021. godine kada su i predstavljene "Okvirne smjernice za implementaciju Vodećih načela o poslovanju i ljudskim pravima UN-a".

Voditeljica programa ispred KULT-a Mirela Geko naglasila je da ove smjernice pokazuju spremnost BiH da unaprijedi zaštitu ljudskih prava u poslovanju, a kroz sam dokument će pojačati zalaganje nadležnih institucija za poštivanje ljudskih prava u poslovanju.

- Prilikom izrade Okvirnih smjernica, konsultovan je i Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH i Zakon o zabrani diskriminacije u BiH te se posebna pažnja posvetila rodnoj ravnopravnosti. Mnoge institucije, među kojima je i pravna sekcije Delegacije EU u BiH, su dale svoje komentare koje su uvrštene u konačnu verziju Okvirnih smjernica i na taj način poboljšale ovaj dokument. Od svih relevantnih institucija smo dobili pozitivno mišljenje. Ovaj dokument sadrži set smjernica za države, privredni sektor i  sve one kojima su narušena ljudska prava u poslovanju, s ciljem sprječavanja, adresiranja i dostupnosti pravnog lijeka za oštećene u toku poslovnih operacija - istakla je Geko.

Naredni koraci u implementaciji projekta su slanje inicijative prema Uredu za zakonodavstvo BiH, organizacija sastanaka sa predstavnicima vlasti u BiH na kojima bi se predstavio ovaj dokument i u konačnici slanje inicijative Vijeću ministara BiH na usvajanje.

- Ovo je dobar institucionalni okvir za jačanje vladavine prava u BiH, a što je bitno za snaženje integracija i približavanje članstvu EU. Imamo prilično solidan pravni okvir za poštivanje prava, međutim problem je implementacija. Neophodno je sinergijsko djelovanje svih institucija na implementaciji ovih smjernica - kazao je sekretar Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Esad Ivojević.

Na sastanku je istaknuto da su ovo okvirne smjernice, te da se one, i kada se usvoje, mogu prilagođavati u skladu sa promjenom zakonske regulative i na taj način unapređivati.

Sekretar Udruženja poslodavaca FBiH Mersiha Jusić pozvala je predstavnike institucija da u okviru svoje nadležnosti učine napore kako bi se ovaj dokument usvojio i implementirao, te napomenula da će Smjernice poslužiti i za donošenje nekih drugih zakona.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta FBiH, Ministarstva civilnih poslova, Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, Ureda Vlade USK, Privredne komore FBiH, Saveza samostalnih sindikata BiH, Agencije za ravnopravnost spolova BiH, Delegacije Europske unije u BiH, Udruženja poslodavaca FBiH, Unije udruženja poslodavaca RS i Udruženja poslodavaca Brčko Distrikta.

Projekat "Poboljšanje ljudskih prava u privrednom sektoru“ implementira Institut za razvoj mladih KULT u saradnji sa Udruženjem poslodavaca FBiH, a uz finansijsku podršku Europske unije, navodi se u saopćenju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta