Bosna i Hercegovina     | 28.04.2021. 10:35 |

U USK dosad stiglo 5.131 doza vakcina protiv COVID-a 19

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 28. aprila (FENA) - Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona (USK) Zarina Mulabdić potvrdila je kako je do sada u ovaj dio Bosne i Hercegovine stigla 5.131 doza vakcina protiv COVID-a 19, te da su u skladu s tim u toku procesi vakcinacije i revakcinacije prioritetnih grupa stanovništva.

-Stiglo nam je 2.710 doza AstraZenece, 1.524 doze Pfizer vakcine i 897 Sinovaca. Kada je u pitanju proces imunizacije za prioritetne grupe stanovništva, vakcinisano je 1.270 zdravstvenih radnika, zatim 1.043 građana starijih od 60 godina, 397 hroničnih bolesnika mlađih od 60 godina, kao i 741 iz uslovno rečeno grupe ostalih građana. Još je u toku vakcinacija Sinovacom, te revakcinacija vakcinom Pfizer - rekla je Mulabdić.

Naglašeno je da se veći kontigent vakcina očekuje u narednom mjesecu, kada bi trebala početi i masovnija imunizacija građana Unsko-sanskog kantona.

-Veće količine vakcina očekujemo početkom maja i naši domovi zdravlja su dobili upute, odnosno pripremaju se za proces masovnije vakcinacije. Tom prilikom će se morati poštovati redoslijed prioritetnih grupa stanovništva, međutim najvažnije će biti da svaka doza vakcine bude na vrijeme upotrijebljena - dodala je.

Istakla je i kako je zdravstveno-epidemiološka situacija u ovom kantonu još uvijek složena i visokorizična, ali da su aktuelne mjere i preporuke ipak dale željene rezultate.

-Sada imamo situaciju da broj novozaraženih i hospitaliziranih osoba pada, no nažalost broj pacijenata na respiratoru i letalnih ishoda je još uvijek zabrinjavajući. To su da tako kažem repovi iz marta, kada smo imali zaista veliki broj novozaraženih osoba. Dakle, imamo određenu tendenciju poboljšanja i naznake izlaska iz trećeg vala zaraze koronavirusom, međutim i dalje sve ovisi o nama samima, odnosno pridržavanju propisanih mjera ponašanja - riječi su direktorice Zavoda za javno zdravstvo USK.

Danas konkretno u Bihaću u adaptiranom prostoru za provođenje procesa masovne imunizacije koji se još uvijek čeka, u toku je vakcinacija 50 građana starijih od 60 godina i onkoloških pacijenata.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!