Bosna i Hercegovina     | 28.04.2021. 14:27 |

Kojović: VMBiH se pokazuje opasno po zdravlje i živote građana BiH

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 28. aprila (FENA) - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici  Sarajevu razmatraju interpelaciju poslanika Predraga Kojovića, Nermina Nikšića, Aide Baručije, Saše Magazinovića, Nade Mladine, Zukana Heleza, Mirjane Marinković-Lepić i Damira Arnauta.

Poslanici tom interpelacijom traže otvaranje rasprave o radu Vijeća ministara BiH u cjelini, s posebnim osvrtom na postupanje Vijeća ministara BiH po pitanju iznalaženja odgovora na krizu izazvanu Covid-19 pandemijom.

Jedan od apelanata Predrag Kojović je, obrazlažući interpelaciju, kazao da je interpelacija jedan od alata koji poslanici imaju kako bi učinili da Vijeće ministara BiH radi više i bolje i u interesu države i građana.

- U konkretnom slučaju ovom interpelacijom otvaramo pitanje zašto Vijeće ministara BiH ne radi - kazao je Kojović koji je naveo sve ono što Vijeće ministara BiH nije uradilo, a apelanti smatraju da je trebalo.

Između ostalog, naveo je da je ovo  Vijeće ministara BiH tokom 16 mjeseci u proceduru uputilo sedam zakona, dok su u istom periodu opozicioni poslanici i delegati, konkretno njih 11, predložili 19 zakona.

Smatra da je ovaj saziv Vijeća ministara daleko najneefektiniji i najslabiji u bh. historiji, a posbena problem za njega je to što se ovdje radi o sazivu koji se pokazuje kao, kaže, opasan po zdravlje i živote građana BiH.

- Iako zdrav razum nalaže kontinuirano zasjedanje tokom pandemije, setove mjera, od finansijskih do upravnih, do sigurnosnih, samo jedan od ovih sedam zakona se uopće, na neki način, odnosi na pandemiju, a i to je indirektno jer se radi o zakonu o funkcioniranju pravosudnih institucija u vrijeme pandemije - naveo je, između ostalog, Kojović.

Kojović je naveo da je, pored potpunog izostanka predlaganja zakonskih rješenja s ciljem suzbijanja efekata pandemije, Vijeće ministara eskiviralo svoju odgovornost kada su u pitanju druge mjere iz njihove nadležnosti. 

Nakon uvodnog izlaganja interpelanta Predraga Kojovića, poslanicima se obratio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

(FENA) H. I.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta