Bosna i Hercegovina     | 29.04.2021. 10:58 |

Optužnica protiv devetočlane grupe zbog međunarodnog krijumčarenja narkotika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. aprila (FENA) - Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Mirze Hodžića (1988.), Enesa Kantića (1982.), Refika Hasanovića (1970.), Muhameda Mudrova (1986.), Alena Dugalića (1989.), Nedima Bukvića (1986.), Almira Ahmića (1985.), Adnana Dizdarevića (1981.) i Dine Smajlovića (1990.), koji se terete za krivično djelo - neovlašteni promet opojnim drogama.

Optuženi se terete da su od septembra do 21. decembra 2020. godine, djelujući kao grupa za organizovani kriminal, vršili neovlaštenu međunarodnu kupoprodaju, prenos, prevoz, držanje, posredovanje u daljoj međunarodnoj prodaji i kupovini, pa su tako u više navrata nabavljali veće količine opojnih droga "cannabis“ i sintetičke droge "speed“ i sa područja R Albanije prevozili na područje Bosne i Hercegovine, te vršili dalju prodaju opojnih droga.

Prema prikupljenim dokazima i rezultatima istrage, proizlazi da su optuženi Mirza Hodžić i Enes Kantić organizovali i rukovodili organizovanom grupom, a ostali optuženi koji su na isti način namjeravali ostvariti protivpravnu imovinsku korist, pa su u toj namjeri, vođeni zajedničkim interesom, postali pripadnici organizovane grupe u kojoj su na odlučujući način doprinosili njenom djelovanju, te su imali određene uloge i zadatke.

Optuženi su najčešće koristili šifrovane termine koji su označavali vrstu, količinu i cijenu opojne droge, kao i mjesto i vrijeme susreta radi preuzimanja i isplate cijene za kupljene opojne droge „cannabis“ i sintetičke droge „speed”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Pretresima su pronađene i privremeno oduzete određene količine opojnih droga i novca, te vaga za precizno mjerenje.

Uz optužnicu je predloženo ispitivanje svjedoka i stručnih osoba te je priložen obiman dokazni materijal, među kojim i dokumentacija o privremeno oduzetim predmetima, navodi se u saopćenju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom