Stranačke aktivnosti     | 29.04.2021. 14:19 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Marinković-Lepić: SNSD i HDZ otvoreno za političku diskriminaciju žena

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara nije usvojen na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH. Izmjenama bi bilo osigurano da Vijeće ministara u toku cijelog mandata odražava ravnomjernu zastupljenost spolova. Pod tim se podrazumijeva 40 posto manje zastupljenog spola. 

Mirjana Marinković Lepić, koja je s Aidom Baručijom podnijela tu inicijativu, posebno se osvrnula na činjenicu da za predložene izmjene nisu glasale i pojedine zastupnice: „Snježana Novaković Bursać iz SNSD-a, koja je ujedno i dopredsjedavajuća Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova, bila je suzdržana. Sanja Vulić, također iz SNSD-a, bila je protiv, kao i Borjana Krišto i Darijana Filipović iz HDZ-a. Da su one bile za, izmjene bi bile usvojene. Dakle, same žene rade protiv ravnopravnosti spolova. Naravno da za ove izmjene trebaju biti kolege zastupnici, ali je poražavajuće da neke zastupnice nisu svjesne da se i njima mogla desiti diskriminacija te da ne budu tu gdje jesu. Smatram da ovo pitanje mora uključivati žensku solidarnost koja će preći političke, nacionalne i vjerske okvire. Sve žene koje misle isto, ali su članice SNSD-a i HDZ-a, u ovom slučaju morale bi izvršiti pritisak na svoje partije da u drugom krugu glasaju za izmjene ili ih napustiti. Jučerašnje glasanje je bilo dokaz da postoje političke partije koje su otvoreno za političku diskriminaciju žena.“

-----------------------

Marinković Lepić: Na korak do ravnopravnosti spolova u Vijeću ministara BiH
Mirjana Marinković Lepić i Aida Baručija, zastupnice kluba Naša stranka-Nezavisni blok u Zastupničkom domu Parlamenta BiH simbolično su, 8. marta ove godine, podnijele Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara.
Izmjene podrazumijevaju usklađivanje pomenutog zakona sa Zakonom o ravnopravnosti spolova.
„To znači da će ukupni sastav Vijeća ministara u toku cijelog mandata odražavati ravnomjernu zastupljenost spolova. Pod tim se podrazumijeva 40 posto manje zastupljenog spola. Predstavnički dom neće razmatrati imenovanje Vijeća ministara koje ne odražava ravnopravnu zastupljenost oba spola. Do sada, maksimalan broj ministrica u svim sazivima Vijeća ministara bio je dva, a dešavalo se da Vijeće ministara bude bez ijedne ministrice.
Poštivanje odredbi Zakona o ravnopravnosti spolova podrazumijevat će se i prilikom imenovanja predsjedavajućeg Vijeća te njegovih zamjenika, odnosno zamjenica. Također i prilikom imenovanja zamjenika i zamjenica svih ministara“, rekla je Marinković Lepić.
Ovim izmjenama podršku je dala i Ženska mreža BiH iz koje su rekli da od 2015. godine rade na sličnoj stvari.
Izmjene će se sutra razmatrati na sjednici resorne komisije te ukoliko dobiju pozitivno mišljenje ustrajat će se i u Predstavničkom domu.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo