Bosna i Hercegovina     | 29.04.2021. 14:22 |

Bizel: Krajnje vrijeme da institucije BiH usvoje strategiju za borbu protiv korupcije

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 29. aprila (FENA) - Unapređenje politika kojima je utvrđena obaveza izrade planova intergiteta u BiH glavna je preporuka današnje online konferencije koju je organizovao Projekt "Institucionalna podrška antikorupciji - IPAK".

Također je istaknuto da je neophodno prilagoditi postojeće metodološke pristupe za izradu planova integriteta u BiH specifičnostima obveznika njihove izrade.

Među preporukama je i uspostavljanje mehanizma za finansiranje antikorupcijeskih tijela, te uvođenje budžetske linije za finansiranje mjera predviđenih planom integriteta na nivou institucije.

U osvrtu na APIK-ovu metodologiju navedeno je da nisu definisani rizici, faktori rizika i mjere za unaprijeđenje integriteta, kao i da nisu predviđeni sveobuhvatni i mjerljivi indikatori.

Šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutarnje poslove i reformu javne uprave Delegacije EU u BiH Nicolas Bizel izjavio je da je krajnje vrijeme da institucije BiH usvoje Strategiju za borbu protiv korupcije i Akcioni plan koji bi potaknuli iste procese na svim nivoima vlasti.

- Upravo za te aktivnosti Projekt IPAK pruža podršku - rekao je Bizel.

Cilj konferencije bio je pružiti relevantnim zainteresovanim stranama mogućnost za dodatni doprinos u preporukama i identifikovati prepreke za njihovo provođenje, kao i načine njihovog uklanjanja ili prevazilaženja.

Projekt "Institucionalna podrška antikorupciji - IPAK", vrijedan 750.000 eura, pruža podršku antikorupcijskim tijelima i institucijama na svim nivoima u BiH kako bi se borba protiv korupcije u zemlji podigla na viši i angažovaniji nivo.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta