Bosna i Hercegovina     | 03.05.2021. 12:56 |

Vukelić: Iako rade u teškim uslovima, mediji u BiH su položili test

FENA Alma Zukanović

BANJA LUKA, 3. maja (FENA) - Predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić ocijenio je da je položaj novinara u Bosni i Hercegovini izuzetno težak te da novinari nikada nisu imali više posla i da nisu radili u težim uslovima.

Vukelić je u povodu 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, kazao za Fenu da su redakcije i medijske kuće dovedene u vrlo tešku finansijsku poziciju te da su sredstva značajno 'presušila'.

Također je naglasio i 'hronični problem' misleći pri tom na na prijetnje, tužbe, napade, vrijeđanje i omalovažavanje novinara i medijskih radnika što sve situaciju čini još kompliciranijom.

Vukelić je istakao da su mediji suočeni s brojnim tužbama, iako su otkrivali izuzetno značajne informacije za građane BiH, kako se troše njihova sredstva i kako se zloupotrebljavaju funkcije zbog ličnih stranačkih interesa.

- Da mediji nisu tako dobro radili i ispratili brojne javne nabavke, građani ne bi saznali brojne informacije o zloupotrebama. Smatram da su mediji zaista položili test, a nisam primijetio da je iko od političara pohvalio rad medija u vrijeme pandemije, iako nismo nepotrebno dizali paniku i nismo  iznosile neprovjerene informacije - istakao je Vukelić.

Naglasio je da danas novinari uglavnom rade od kuće, ali da idu na pres-konferencije, sastaju se s ljudima, obilaze bolnice i ugrožavaju sebe i svoje porodice, ne odustajući da obavljaju posao u interesu javnosti.

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. maja od 1993. godine kad ga je proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija.  

Cilj obilježavanja tog dana, koji okuplja medijske profesionalce, koji potom procjenjuju stanje slobode medija i raspravljaju o mogućnostima za rješavanje brojnih izazova, jeste podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njenih temeljnih načela.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'