Bosna i Hercegovina     | 29.04.2021. 17:06 |

Balić pozvao na zakonito imenovanje v.d. komesara policije HNK

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 29. aprila (FENA) - Govoreći o razlozima zbog kojih je odgođena sjednica Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), kantonalni ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Suad Balić izjavio je kako sjednica nije mogla ni početi zbog neusklađenosti predloženih tačaka dnevnog reda koje se odnose na imenovanje v.d. komesara policije HNK i v. d. direktora Uprave za administraciju i podršku MUP-a HNK sa Zakonom o unutrašnjim poslovima HNK i Zakonom o državnoj službi Federacije BiH.

Po njegovim riječima, ministri Stranke demokratske akcije (SDA) u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona na to su prethodnih dana ukazivali predsjedniku i članovima Vlade HNK.

- Naime, za vršioca dužnosti komesara mora biti predložena osoba koja ispunjava uslove propisane Zakonom o unutrašnjim poslovima. Trenutno u MUP-u HNK ima više osoba koje ispunjavaju te uslove, ali ni jedna od njih nije bila predložena na poziciju vršioca dužnosti komesara MUP-a HNK. 

U slučaju drugog predloženog imenovanja na poziciju v.d. direktora Uprave za administraciju i podršku MUP-a HNK takav prijedlog se ne može realizirati jer prema Zakonu o državnoj službi Federacije BiH v.d. rukovodećeg državnog službenika uopće i ne postoji - ocijenio je Balić.

Imajući u vidu važnost navedenih funkcija za sigurnost građana i njihove imovine, odnosno javnog reda i mira u HNK, Balić kaže kako je dužnost kantonalne Vlade da osigura legalnost i legitimnost izbora na navedene funkcije  što je, po njegovim riječima, preduslov za zakonitost budućeg rada imenovanih.

Balić navodi kako zbog iznesenih primjedbi sjednica Vlade HNK nije mogla ni početi.

- Pozivamo ministra unutrašnjih poslova HNK da predloži rješenja o imenovanjima u skladu sa navedenih zakonima i da konačno nakon sedam godina deblokira proces imenovanja - poručio je Balić.

Inače, na zahtjev ministara iz Stranke demokratske akcije, a zbog, kako su naveli, dodatnih konzultacija, odgođena je za danas zakazana sjednica Vlade HNK.

Sjednica će biti održana najkasnije do sljedećeg četvrtka, 6. maja, najavili su ranije iz Vlade HNK.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana