Bosna i Hercegovina     | 29.04.2021. 17:43 |

Dom naroda odobrio finansijski plan Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 29. aprila (FENA) - Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je danas na sjednici većinom glasova ovogodišnji finansijski plan Federalnom zavodu za transfuzijsku medicinu. 

Većinskom odlukom, delegati su od Vlade FBiH zatražili da ispoštuje raniji zaključak ovog doma te rebalansom ovogodišnjeg federalnog budžeta, osigura dodatnih 375.000 KM za taj zavod čiji je budžet, po riječima direktorice Aide Đozo, iz neobjašnjivih razloga umanjen za navedeni iznos već sedam godina.

Đozo je kazala da su ovogodišnji prihodi Zavoda planirani u iznosu od oko 6, 8 miliona KM te dodala da osnivač ove strateške institucije izdvaja samo 1,1 milion KM, što je 'nespojivo s realnošću'.

Po njenim riječima, ovogodišnji finansijski plan ne može 'pokriti' tekuće poslove Zavoda i stalni rast potreba korisnika niti potrebe za nabavkom opreme i investicionim ulaganjima.

Nakon ove tačke dnevnog reda, delegatima Doma naroda je predočena Vladina odluka o izdvajanju novca u Fond solidarnosti FBiH za ovu godinu.

- U cilju osiguranja sredstava federalne solidarnosti, za finansiranje prioritetnih vertikalnih programa zdravstvene zaštite od interesa za Federaciju Bosne i Hercegovine i za pružanie prioritetnih najsloženijih oblika zdravstvene zastite iz odredenih specijalistidkih djelatnosti na teritoriji Federacije, u Fond solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine, u 2021. godini izdvajat će se 10,2 posto od ukupnih prihoda ostvarenih na osnovu doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje - navedeno je u toj odluci.

Sjednica Doma naroda je završena, a datum naredne će biti poznat naknadno.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu