Regija     | 29.04.2021. 19:55 |

Janša i Macron o izazovima EU-a i zapadnom Balkanu

FENA Agencije

LJUBLJANA/PARIZ, 29. travnja (FENA) - Izazovi predsjedanja Vijećem Europske unije bili su u središtu razgovora u Parizu slovenskog premijera Janeza Janše i francuskog predsjednika Emanuela Macrona, s obzirom da tu ulogu u drugoj polovici ove godine od Portugala preuzima Slovenija, a nakon nje u prvoj polovici iduće Francuska.

Macron je u izjavi pred početak susreta s visokim gostom iz Slovenije kazao da će to razdoblje biti obilježeno krizom zbog pandemije covida-19, te zato proticati u izvanrednim okolnostima.

Europa se suočava s pandemijom i pokušava izbjeći ekonomsku krizu, zato je potrebno potpuno međusobno usklađivanje, kazao je Macron, založivši se za jedinstvo EU-a u suočavanju sa zdravstvenom krizom i njenim posljedicama. To je potrebno kako bi se situacija u Europi normalizirala, upozorio je Macron.

On je u tom cilju naglasio potrebu većih investicija u razvoj i proizvodnju cjepiva, izrazivši nadu da će nacionalni programi za oporavak u državama članicama i ratifikacija zakonskog okvira za europski plan oporavka biti završeni do ovog ljeta.

Slovenski je premijer pred radni ručak i razgovore s Macronom kazao da će glavne prioritete slovenskog predsjedavanja Vijećem EU-a biti povećanje otpornosti EU-a na krize kakva je i sadašnja zdravstvena koju je donijela pandemija i kakve bi ubuduće mogli izazvati kibernetički napadi.

Među prioritetima Slovenije tijekom predsjedanja EU-om i kao jednu od tema razgovora s francuskim predsjednikom Janša je naveo stanje u regiji zapadnog Balkana i problematiku potencijalnog priključenja država u regiji Europskoj uniji.

Europska perspektiva državama zapadnog Balkana od strane EU-a tim je državama bila zajamčena na solunskom summitu 2003. godine i jedina je pozitivna perspektiva za regiju, ali je na tom putu dosta prepreka koje treba nadvladati, kazao je Janša, podsjećajući da je solunskim dokumentom tim državama bilo obećano članstvo u EU kad ispune za to uvjete.

Janša je kazao da će slovensko, a onda i francusko predsjedanje Vijećem EU-a obilježiti i rasprave u vezi konferencije o budućnosti Europe koje će započeti u vrijeme slovenskog predsjedanja, dok se očekuje kako će ta konferencija biti završena u vrijeme kad u prvoj polovici iduće godine u toj ulozi bude Francuska.

Nadam se da će Francuska konferenciju o budućnosti Europe uspješno privesti kraju i da ćemo zajedno potražiti odgovore s kojima se danas suočava Europska unija, kazao je Janša.

Dodao je kako su Slovenija i Francuska strateške partnerice i da je Francuska Sloveniji jedan od najjačih gospodarskih partnera. Pri tome se založio za još više francuskih investicija u svojoj zemlji, te izrazio želju za službenim posjetom francuskog predsjednika u Sloveniji, ove godine, kad Slovenija obilježava 30. obljetnicu nezavisnosti i samostalnosti, prenosi Hina.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!