Stranačke aktivnosti     | 30.04.2021. 11:04 |

Priopćenje za javnost Hrvatske stranke BiH

FENA Saopćenje

Priopćenje za javnost

U posljednje vrijeme sve se više špekulira o budućoj zajedničkoj koaliciji oporbe kao da je to gotova stvar. Ovim putem želimo upoznati sve stranke koje do sada nisu upoznate ali i javnost o temeljnim političkim programskim odrednicama HS BiH;

1.       Bosna i Hercegovina je naša domovina i njezina cjelovitost i održivost je interes svih njezinih naroda i građana. Cjelovitost BiH je interes ne samo hrvatskog naroda u BiH nego i hrvatskog naroda u cjelini.

2.       Poradi toga HS BiH osuđuje i ne može i neće podržavati one političke stranke i pojedince koji osporavaju BiH kao državu, koji rade ili pozivaju na separatizam i razbijanje BiH  javno ili tajno.

3.       Kao legalisti ne osporavamo za BiH, međunarodnim sporazumom uspostavljeni ustavno-pravni poredak, ali smatramo legitimnim zahtijevati ustavne promjene koje će BiH urediti u pravedniju, funkcionalniju, decentraliziranu i ljudskim pravima i slobodama prilagođenu državu.

4.       Hrvatski narod u BiH je (kao i bošnjački i srpski) konstitutivan (državotvoran) političko-pravni subjekt BiH. HS BiH ne podržava one političke stranke koje pozivajući se na tobože građanske principe dovode u pitanje tu, povijesnu i ustavima garantiranu činjenicu.

5.       Koncept kolektivnih prava konstitutivnih naroda i pojedinačnih prava u jednoj državi nije nespojiv, kako neki tumače. On može biti suglasan, pomirljiv i održiv (što potvrđuju primjeri brojnih višenacionalnih i demokratskih država u svijetu), ako je zasnovan na pravednom ustavnom i političkom sustavu.

6.       Konstitutivnost hrvatskog (i drugih) naroda ne određuje njegov broj ili postotak u  strukturi stanovništva na pojedinim područjima ili u BiH kao cjelini. Stoga se HS BiH apsolutno protivi onim izbornim pravilima koja promovira HDZ BiH, a koja Hrvatima koji žive na područjima u kojima su manjina faktički oduzima karakter konstitutivnog naroda.

7.       Da bi, s pravom, inzistirali na jednakim pravima, sa drugim narodima, Hrvati u BiH moraju, prije svega, biti ravnopravni međusobno. To podrazumijeva da u svemu, pa o i izbornim pravilima, Hrvati (i drugi narodi) neovisno gdje žive budu tretirani jednako. Time se pored ostalog osigurava opstanak Hrvata (i drugih) i u onim krajevima gdje su danas u manjini- jer to je opći interes i garancija očuvanja cjelovitosti BiH.

 

8.       BiH uređena na načelima Washingtonskog sporazuma je, po ocjeni HS BiH, maksimum mogućeg u integraciji BiH i minimum nužnog kako bi BiH pristupila euroatlantskim integracijama.

9.       HS BiH također smatra kako je radi osiguranja jednakopravnosti konstitutivnih naroda potrebno u svim ustavima županija/kantona urediti obveznu minimalnu zastupljenost predstavnika konstitutivnih naroda u županijskim/kantonalnim parlamentima, kao i ujednačiti ustavno-pravni položaj gradova u BiH.

10.   Vladavina prava je temeljno načelo suvremenih demokratskih društava i država. Poradi toga HS BiH snažno se zalaže za bezuvjetno provođenje svih odluka Europskog suda za ljudska prava i ustavnih sudova u BiH koja se odnose na naprijed navedena pitanja.

11.   Nasuprot HDZ BiH i nekim strankama okupljenim oko HNS-a, koje nisu uopće opterećene životnim problemima Hrvata koji žive na području RS, HS BiH smatra kako je njihov položaj potrebno ujednačiti sa položajem Hrvata koji žive na području Federacije BiH. U tom smislu HS BiH će surađivati sa svim političkim strankama koje djeluju na području RS-a a koje se protive separatizmu i koje podržavaju projekte obnove, povratka i održivog opstanka svih građana koji žive na području RS.

Hrvatska stranka BiH spremna je surađivati sa svim strankama koje poštuju naveden političke programske odrednice i ne dovode u pitanje opstojnost države Bosne i Hercegovine.

Ured za informiranje

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana