Bosna i Hercegovina     | 30.04.2021. 15:17 |

U porti crkve „Svetog Georgija“ u Novom Goraždu vjernici farbali vaskršnja jaja

FENA Elma Geca

NOVO GORAŽDE, 30.aprila (FENA) -  Pravoslavni vjernici u nedjelju dočekuju veliki hrišćanski prznik Vaskrs, a tim povodom danas, na Veliki petak dio njih okupio se u porti crkve „Svetog Georgija“ u Novom Goraždu gdje su farbali vaskršnja jaja, koja simboliziraju vaskrsenje i vjeru u novi život.

Svojevrsna je to priprema za doček velikog praznika  Vakrsa, koji predstavlja dan radosti i veselja, opšteg praštanja i druženja.

Na tradicionalan način već godinama jaja farba  Dušanka Gigović koja ove običaje čuva od svojih roditelja.

- Uz ovaj tradicionalni praznik veže se običaj farbanja jaja, a tradicija je prvo u crvenoj boji, pa onda ide lukovina i ostale boje. Farbamo u mogućnosti koliko ko može jer trebamo podijeliti i našim komšijama  u Federaciji BiH kao i između sebe. Ja sam to naučila od svojih pokojnih roditelja koji su tako farbali i dijelili. Rođena sam na selu, i ujutro bi, čim zora dođe, djeca nailazila a moja majka bi im dijelila jaja i bili su radosni – ističe Gigović.

Novi paroh goraždanski Marko Marković napominje da se pored tradicije i običaja, ove godine Vakrs  dočekuje i na malo drugačiji način, uz poštivanje epidemioloških mjera

- Mi smo se ove godine odlučili da ipak svemu ovome posvetimo malo više pažnje tako što smo se dogovoriili da ovdje, u porti našeg hrama, farbamo vaskršnja jaja koja se tradicionano farbaju na Veliki petak, a to je inače dan kada je Gospod Isus Hrist stradao i za ovaj dan je vezano jako mnogo običaja koji su u suštini jako lijepi, a jedan od glavnih je upravo farbanje vaskršnjih jaja – pojašnjava Marković.

Naglašava da je pandemija učinila svoje te da su  ljudi udaljili jedni od drugih.  Stoga su, dodaje, komunikacija i lijepa riječ, ono što je univerzalna poruka ovog Vaskrsa čija je istinska radost samo onda kada se dijeli sa drugima.

- Bitno je da u ove teške dane nismo sami nego da smo zajedno  i da se pripremamo za tu radost tako što ćemo je podijeliti sa našim sugrađanima koji su u malo težoj materijalnoj situaaciji ali isto tako i ostalima, našim sugrađanima islamske vjere u Goraždu i da tako pokažemo tu bratsku ljubav koju svi treba da imamo u ove dane. Pozdravljam sve našim tradicionalnim hrišćanskim pozdravom Hristos Vaskrse – Vaistinu Vaskrse – kazao je paroh goraždanski.  

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu