Ekonomija     | 30.04.2021. 15:34 |

KS objavio dva javna poziva za ublažavanje ekonomskih posljedica na privredu

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 30. aprila (FENA) - Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo danas je objavilo dva javna poziva za realizaciju i implementaciju sredstava iz Programa kratkoročnih i srednjoročnih mjera od značaja za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica na privredu u KS izazvanih koronavirusom.

Riječ je o Javnom pozivu za odobravanje finansiranja pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto plaću u FBiH za period trajanja zabrane obavljanja djelatnosti i Javnom pozivu za odobravanje finansiranja cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće u FBiH za mjesece mart i april 2021. godine.

Sredstva od 21 milion KM predviđena su za pomoć i podršku poslovnim subjektima kojima je Vlada KS  zabranila obavljanje djelatnosti, ali i onima koji su imali pad prometa i otežano poslovanje nastalo usljed posljedica pandemije.

Javni pozivi su objavljeni danas i bit će otvoreni narednih 15 dana, a procedura za prijavu na javne pozive je krajnje pojednostavljena.

- Učinili smo sve da javni pozivi budu jasni i precizni i s jasnim instrukcijama kako bi poslovni subjekti koji se prijavljuju validno ispunili prijave. Od poslovnih subjekata tražimo samo neophodne dokumente, dok sve ostale podatke preuzimamo iz baze podataka Porezne uprave FBiH -  naglasio je ministar privrede KS Adnan Delić.

Na stranici Ministarstva privrede je formular koji poslovni subjekti trebaju popuniti i uz njega dostaviti traženu dokumentaciju.

Ministar Delić je naglasio da je u toku i obrada pristiglih prijava na Javni poziv za očuvanje tradicionalnih zanata/obrta te da će sredinom sljedeće sedmice objaviti preliminarne rezultate te je najavio i raspisivanje javnih poziva za programe podsticaja razvoja maloj privredi najkasnije krajem maja.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo