Kultura     | 01.05.2021. 12:12 |

Predstavljen roman fra Ante Pranjića Pilipovića 'Šiljo u mantiji'

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 1. svibanj (FENA) - U organizaciji Kulturno-informativnog centra u Tomislavgradu u petak je predstavljen roman fra Ante Pranjića Pilipovića "Šiljo u mantiji".

O knjizi su govorili redoviti profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Antun Lučić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti Ana Papić i profesor povijesti u Gimnaziji Marka Marulića Slobodan Radoš.

Profesor Radoš istaknuo je da je kolektivna povijest ovih krajeva ispričana kroz sudbinu glavnog lika Šilje, a roman se može promatrati i kao pregled cjelokupne političke i kulturne povijesti Hrvata.

- Kroz cijelu radnju romana postoje dvije povijesti: službena i narodna, a Šiljo ih je spojio u jednu svoju ili našu. Pitao sam se je li autor svjesno i namjerno odredio upravo Hrvatsko proljeće za početak romana. Ostala politička zbivanja su poznata Domovinski rat, poslijeratno doba, suvremeno doba i europska politika i u svemu se Šiljo dobro snalazi. Čak bi se usudio reći da glavni lik nije Šiljo nego hrvatska povijest - kazao je Radoš.

Profesor Lučić dodao je kako se radi o ambijentalnoj prozi satkanoj u šesnaest pripovjednih cjelina kroz koje pratimo Šiljino tumaranje svijetom, službovanje, zasićenje neurednim životom i duševni preokret.

Fra Ante Pranjić Pilipović rođen je 1948. u Gornjem Brišniku kod Tomislavgrad. Pučku školu pohađao je u rodnom mjestu i Bugojnu, srednju školu u Splitu i Dubrovniku, a filozofiju i teologiju studirao je u Sarajevu, Colchesteru i Rimum te psihologiju u Rimu, Zurichu i Beogradu.

Zaredio se 1974. na Humcu i otada je obnašao više je različitih službi tijekom svog svećeničkog djelovanja u Tomislavgradu, diljem Hercegovine i u Švicarskoj.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana